Törökország a NATO-csúcs előtt

A Türkinfo főszerkesztője, Tarik Demirkan és a volt ankarai nagykövet, Hóvári János elemzése Törökország jelenlegi nemzetközi helyzetéről.

A Külpolitikai Kitekintő című, mindig aktuális kérdésekkel jelentkező program, ezúttal két vendéget hívott meg, hogy elemezzék Törökország politikai, nemzetközi helyzetét. A bevezetőben elhangzik, hogy az ország és az ott zajló folyamatok kívülállóként nehezen érthetők meg, és a közel félórás beszélgetéssel ezen kívánnak segíteni.

Ha megnézik a cikkünk végén található videót, olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogy miért folytat feltűnően aktív külpolitikát Törökország, ám a nemzetközi folyamatokon túl belső viszonyokról is szó esik. Vannak olyan törekvései az országnak, hogy állandó szövetségesei legyenek? Hogyan befolyásolják a földgáz- és olajtartalékokkal nem rendelkező ország életét az Oroszországgal szembeni szankciók? Egy szunnita többségű állam miért és hogyan tart fenn szoros külpolitikai kapcsolatot a síita Azerbajdzsánnal?

Ilyen és hasonló külpolitikai kérdések mellett szóba kerül a nők törökországi helyzete, a kemalista törvények, a kurd népesség körülményei.

Türkinfo