Törökország 2020 – dátumok, események, pillanatok

Minden embernek, városnak, országnak felemelő és szomorú pillanatokat jelent egy-egy év. Ilyenkor – az év utolsó heteiben – szeretünk összegzéseket készíteni, átgondolni, mit értünk el, hogyan haladunk tovább. Némelyik eseményre szívesen tekintünk vissza, másokat legszívesebben elfelejtenénk örökre. Vannak, melyek megváltoztatják sorsunkat, és vannak olyanok is, amelyek miatt csak egy percre álltunk meg.

Lássunk néhány kedves vagy éppen kellemetlen emléket, mely Törökország 2020-as évére jellemző. A lista szubjektív: nyugodtan egészítsék ki Önök is!

JANUÁR 

A török Kulturális és Turisztikai Minisztérium a török konyha és az ország népszerűsítésének programjában – az előző évek mintáját követve – ismét kiemelt helyszínt választott. 2020-at „Patara évének” szentelte.

Felfedeztek egy új növényfélét, mely csak Denizli környékén található meg. A gyönyörű virág a Rindera-félék (borágófélék családja) közé tartozik, és a  Denizli Yünlügelini nevet adták neki. A világon csak 25 növény tartozik a Rinderák közé, ebből ez az ötödik, mely az országban jelen van.

Erős, 6,8-as fokozatú földrengés rázta meg Délkelet-Törökországot január 24-én, helyi idő szerint 20 óra 55 perckor. Elâzığ városban 29 halálos áldozatot követelt a rengés. Ugyanitt december végén egy újabb, 5,3-as erősségű földrengés okozott újabb rettenetes pillanatokat.

Az Antarktisz-kutató Dr. Burcu Özsoy és 24 fős csapata január utolsó napjaiban kezdte meg a felkészülést, február elején indultak el, hogy részt vegyenek negyedik expedíciójukon.

FEBRUÁR

Február 5-én a Pegasus Légitársaság Izmir–Isztambul járata lecsúszott a leszállópályáról, és 120 ember megsérült, 3 utas elhunyt.

Ugyanezen napokban Van tartományban lavina temetett maga alá egy minibuszt, és mikor a mentőalakulatok a kimentésükön dolgoztak, egy újabb lavina maga alá sodorta őket is, így a természeti katasztrófa 42 ember életét követelte.

Megnyitották Törökország első növény-előállítást szolgáló üzemét Antalyában, ahol termőföld és napfény nélkül termelnek, az év minden napján, 24 órában, az időjárás ingadozásának következményei nélkül. Először saláta, rukkola, zsázsa, spenót, kakukkfű, bazsalikom ültetésébe fogtak, és jelentősen kevesebb vizet és energiát használnak ehhez, mint amennyi a szabadföldi termeléshez szükséges.

 

MÁRCIUS

Az első hivatalos koronavírusos beteget március 11-én jelentették be az országban, március 13-án volt az utolsó tanításai nap az iskolákban, és az oktatás azóta sem tért vissza a rendes kerékvágásba. Március 21-én éjféltől a 65 év felettiek kijárása az egész ország területén tilos, március 28. 20 órától minden külföldre induló vagy érkező repülőgép közlekedése leállt. Az év végéig az összes megbetegedések száma több mint 2 millió, az elhunytak száma közel 20 ezer.

Sok év után először jelent meg Törökországban a fekete flamingó egy példánya. A világon is párját ritkító példány 2017-ben járt Adanában, és most újra ott bukkant fel.

ÁPRILIS

Delfinek úszkáltak Isztambulban, Arnavutköyben a part közelében. Ezt követően több napon át örülhettek a járókelők a fel-felbukkanó kedves állatoknak.

Bevezették az első teljes kijárási tilalmat az országban, azóta több alkalommal megismételték ezt. Decemberben például egyik hétvégén sem léphettek emberek az utcára, csak igazolt esetekben.

Döbbenetes képeket és videókat tettek közé arról, milyen, amikor üresek Isztambul utcái.

2020. április 16-án nyilvánosságra hozta az UNESCO, hogy mely pályázatokat fogadta el, és mely történelmi emlékek kerültek várományosi listára: Izmir történelmi kikötővárosa, Ankara Beypazarı történelmi városrésze, Karatepe-Aslantaş a Hettita Birodalom egykori területén, a Kayseri megyében található Koramaz nevű völgy és a Római Birodalom által épített, napjaink egyik legjobb állapotban lévő katonai építménye, mely Diyarbakır és Mardin között félúton található.

Április 23.: ezen a napon a török nemzetgyűlés 1920-as ankarai megalapításáról emlékeztek meg. Pontosan 100 éve történt, hogy a török Parlament megnyílt, mely alapja a köztársaság kikiáltásának is. Mivel az ünnep  internetes közvetítésekkel telt, az emberek megtettek mindent azért, hogy emlékezetes maradjon. A valaha volt legmeghatóbb ünnepként emlegetik még az év végén is.

MÁJUS

Megünnepelték Törökország legidősebb teknősének születésnapját: Tuki 100 éves lett. Az állatkertben, ahol él, gyümölcsökből és zöldségekből készített tortát kapott ajándékba.

A 13 éves Atlas Sarrafoğlu elnyerte a WWF (Természetvédelmi Világalap) legifjabbaknak járó díját. A 8. osztályos fiú részt vesz környezetvédelmi szervezetekben munkájában, cikkeket ír, heti interjúkat készít éghajlati kérdésekkel foglalkozó emberekkel, rádióműsorokat vezet. Decemberben – Selin Dörennel közösen – elnyerte a GQ magazin díját is az Inspiráló önkéntes kategóriájában.


Május 10-én a 65 év feletti lakosok 50 nap után először léphettek ki lakásaikból, akkor is mindössze 4 órára. Miközben kijárási tilalom volt érvényben az országban, 11-15 óra között az idősek sétálhattak egyet.

JÚNIUS 

Június 1-től töröltek minden utazási korlátozást, tehát engedély nélkül lehetett utazni a tartományok között. Pár nap múlva a gyerekek megkapták bizonyítványaikat: életükben először elektronikus úton. Elkezdődött egy másfajta élet az országban, az ún. „új normális” szabályai szerint.

forrás: haberturk – Can Baytak

Több sorozat után bemutatták az első olyan filmet, melyet a Netflix Törökországban, török alkotókkal készített. 2020. június 19-én került a szolgáltató oldalára az egész estés film, így ezen a napon az egész világ láthatta. Yarına Tek Bilet a címe, melyet fordíthatunk „Jegy a jövőbe” szavakkal, vagy még inkább úgy: a holnap egy odaútra szóló jeggyel érhető el.

JÚLIUS

Július 17-én elhunyt Seyfettin „Seyfi” Dursunoğlu, művésznevén Huysuz Virjin, aki a török szórakoztatóipar felejthetetlen alakja. Az 1970-es évektől a 2010-es évekig volt jelen műsoraival a televízióban.

84 év után múzeumból ismét mecsetté alakították át az isztambuli Hagia Sophiát. Az első imát július 24-én tartották 500 fő részvételével. Az ígéretek szerint az Hagia Sophia bazilika mozaikjai és freskói a mecsetté nyilvánítás után is megmaradtak korábbi formájukban, és imaidőn kívül a turisták is látogathatják azokat.

AUGUSZTUS

Törökországban az év folyamán legalább 365 nő vesztette életét gyilkosság következtében. Az utolsó csepp a pohárban Pınar Gültekin, egy huszonéves fiatal lány brutális meggyilkolása volt. Augusztus első szerdáján Törökország 24 városában tüntetéseket rendeztek az Isztambuli Egyezményből való kilépés ellen, melynek lehetőségének híre is ezekben a hetekben jelent meg a sajtóban.

SZEPTEMBER

Törökország fővárosára, Ankarára homokvihar csapott le. Ilyet legalább 50 éve nem éltek át a városban.

A magyar labdarúgó-válogatott szeptember 3-án Törökországban kezdte meg szereplését a Nemzetek Ligájának B divíziójában. A 80. percben aztán Szoboszlai megszerezte a vezetést, és így 0:1-re nyert a magyar válogatott idegenben. A visszavágón (november 18-án) ismét a magyarok nyertek 2:0-ra.

OKTÓBER

A nagyhírű Altın Portakal nemzetközi filmfesztivált idén október 3–10. között 57. alkalommal rendezték meg a törökországi Antalyában. Nagyon fontos elismerést kapott Horváth Lili – magyar rendező – második nagyjátékfilmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotás. Stork Natasa kapta a legjobb női főszereplő díját.

Artvin tartomány Şavşat megyéjének, Yoncalı nevű falujában a kutatók egy 1500-200 éves körtefát fedeztek fel, így a világ legöregebb körtefájaként ismerték el. A fa magassága 6,5 méter, kerülete 2,1 méter.

2020. október 30-án 14:51-kor İzmirt 6,6-os erősségű földrengés rázta meg. A 15 másodpercnyi földmozgás közel 4000 lakást tett használhatatlanná, 17 épület részben vagy egészben ledőlt a rengés utáni percekben. A mentési munkálatok péntektől kezdődően 4 napon át folytak, a 91. órában találták meg az utolsó áldozatot élve. Összesen 115 ember életét követelte a rengés.

NOVEMBER

A 114 ezer Instagram-követővel rendelkező török cica, Gli, 16 éves korában 2020. november 7-én feladta földi dorombolását. Az Hagia Sofiába látogató turisták közül biztosan sokan lencsevégre kapták Glit vagy szelfiztek vele, hiszen jámbor, kedves, dorombolós cicaként hamar belopta magát az emberek szívébe.

Kilenc év kihagyás után tért vissza a világ legnagyobb autóversenye Isztambulba. Ennek alkalmából különleges filmet forgattak a város legszebb részein. Két földrész között száguldoztak a Red Bull Racing és az AlphaTauri autói. A kormánynál a világhírű pilóták – Pierre Gasly és Alexander Albon – vezethettek hidakon, szűk utcákon, tereken.

Duygu Doğan, Azra Akıncı, Peri Berker, Nil Karabina, Eda Asar: úgy ismerte meg a nevüket november végén Törökország, mint az „aranylányok”. Történelmi sikert értek el azzal, hogy hárman karikával és ketten buzogánnyal, összesen 31.150 pontot szerezve Európa-bajnokok lettek a kijevi ritmikus sportgimnasztika bajnokságon. Bravó, lányok!

DECEMBER

A Heinrich Böll Alapítvány bejelentette, hogy a török ügyvédnőnek, Canan Arınnak ítélte oda az évente kiosztott Anne Klein női díjat.

Kihirdették 2020 legszebbjeinek listáját: a nők között első helyezett a török színésznő, Hande Erçel, a harmadik pedig Palvin Barbara magyar modell.

Egy december végi intézkedés szerint minden Törökországba utazónak rendelkeznie kell egy 72 óránál nem régebbi PCR teszttel. A szigorítást a légi kikötőkben 2020. december 28-tól, a szárazföldi határátkelőkön december 30-tól alkalmazzák.

Idén talán megértettük a mondás igazságát: „Fő az egészség!” Kívánunk Önöknek – akár Magyarországon, akár Törökországban élnek – boldog, egészséges és felejthetetlen, szép pillanatokban gazdag új évet!

Erdem Éva – Türkinfo