Gli, az Hagia Szophia macskája

Az Hagia Szophia kezdetben görög ortodox bazilika volt, később, az oszmánok idején mecsetként funkcionált, napjainkban pedig már múzeumként működik. Az épület „macskaház” is, egy Gli nevű macskahölgy otthona.

Az európai, rövidszőrű, kancsal macska ugyanis már 14 éve él a múzeumban, és a látogatók kedvence.

„Nagyon-nagyon szeret pózolni, szereti, ha fényképezik” – mondja Umut Bahçeci idegenvezető, aki Gli hivatalos Instagram profilját üzemelteti. „Ha kapcsolatba szeretne lépni az emberekkel, akkor a müezzin emelvénye alá áll, ha viszont túl fáradt ahhoz, hogy ölelgessék, akkor az omphalosz közepén foglal helyet (ez ugyanis a látogatók elől el van kerítve, és korábban a bizánci uralkodók koronázási helyszínéül szolgált).

Ha az Hagia Szophiában tett látogatásunk alkalmával találkozni szeretnénk vele, akkor jó, ha tudjuk, hogy kedvenc helyei időjárástól függően változnak. „Télen, amikor hidegebb van, a lámpák fényében szeret időzni” – mondja Bahçeci. A reflektorok pedig az oltárt és a szószéket világítják meg, nyáron, a nagy melegben az ablakokon beáramló fényben sütkérezik a padlón.

Gli testvére, Kizim is a múzeumban lakik, de ő kevésbé szeret a középpontban lenni. Gli még a volt amerikai elnökkel, Barack Obamával is találkozott, amikor egy hivatalos törökországi útján járt a múzeumban.

Ha szeretnénk jobban megismerni életét, akkor az Instagram oldalát érdemes követni, de csak akkor, ha nem bánjuk, hogy neki több követője van, mint nekünk.

A 114 ezer Instagram-követővel rendelkező török cica, Gli, 16 éves korában 2020. november 7-én feladta földi dorombolását.

Szeptember 24-én került Isztambul Levent városrészének állatkórházába, ahol 24 órás állandó megfigyelés alatt tartották. Több ezer cicabarát szurkolt neki a világ minden tájáról, de sajnos szervezete nem tudta már elviselni a cicaévekben is hosszú kort.

Az Hagia Sofiába látogató turisták közül biztosan sokan lencsevégre kapták vagy szelfiztek Glivel, hiszen jámbor, kedves, dorombolós cicaként hamar belopta magát az emberek szívébe.

Forrás: matadornetwork.com

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here