Az jégvilág kutatója: Dr. Burcu Özsoy az Antarktiszon

Dr. Burcu Özsoy török tudósnő – az Antarktiszra indított kutatócsapat vezetőjeként – mind Törökország, mind a nők elismertségét növeli tudományos téren.

Törökország hosszú utat járt már be az antarktiszi expedíciókkal, és immár a harmadik kutatócsoportot készítik fel a „fehér kontinens” látogatására, mely – függően a logisztikai előkészületektől és az időjárástól – várhatóan 2019. január 25-én indul.

A csoport vezetője Dr. Burcu Özsoy tudósnő mintegy 11 éve áldozza teljes tudományos munkáját az Antarktisz kutatásának.

Első alkalommal még doktorátus képzése során, 2006 decemberében indult el a földrészre. Miután az isztambuli Műszaki Egyetem tengerkutatási szakát elvégezte, 2005-től a San Antonioban található Texas Egyetemen folytatta tanulmányait. Itt két kutatási ág közül, mely a Mars és az Antarktisz tengeri jégállománya voltak, kellett választania. Abban reménykedve, hogy az Antarktiszra valóban eljuthat, arra tette le voksát.

McMurdo állomásra Chile Punte Arenas kikötőjéből indult egy svéd jégtörő hajóval, majd pár nappal később a tudósok csapata egy helikopterrel érkezett meg az állomásra, ahol Özsoy az első kutatásait végezte 2007 januárjában.

A hajó 23 fős legénységéből 20 tudós volt: meteorológus, az atmoszférával és a tengerrel kapcsolatos kutatásokat végzők egyaránt. Dr. Burcu Özsoy a tengeri jég képződését, terjedését, eloszlását, típusát, vastagságát figyelte és mérte. Elmondása szerint 171 megfigyelést tartott, melyet az ún. ASPeCt nemzetközi protokoll szerint rögzített, melyben 1970-es évek óta gyűjtenek adatokat. Az egyetemre való visszatérését követően összevetette eredményeit a műholdas mérésekkel, és így készített igazolásokat és algoritmusokat, illetve a több évtizedes adatok alapján kimutatta az éghajlatváltozások hatását.

A tudós elmondása alapján a kutatások nem kizárólag az Antarktiszra terjednek ki, hanem az Északi-sark területeire is. A HORIZON 2020 elnevezésű 3 millió euró költségvetésű európai projekt keretében a munkát mesterképzésben részt vevő diákok részvételével folytatták. A terület nagy érdeklődést vált ki a diákok körében, így minden tanévben 10-15 dolgozat is készül a témában.

Törökország kutatásokban való részvételének első lépése az ITÜ egyetem sarkkutatási központjának (PolReC) megalapítása volt. A központ egyik fő célja, hogy más országokkal közösen is részt vegyenek kutatási expedíciókban. Álmuk azonban egy török megfigyelési állomás létesítése volt, illetve egy nemzeti kutatóhajó építése.

Jövőbeni kutatási céljaik eléréséhez egyik legfontosabb feladatként az oktatást és a különleges kutatási feladatok végzését nevezi meg. Véleménye szerint már általános iskolától az egyetemig szükséges időnként az érdeklődő diákokat összevonni, alkalmanként velük közösen dolgozni. Tudatában vagyunk annak, hogy ehhez a tanárokat is oktatnunk kell – mondja a tudós. Ennek érdekében hoztak létre a PolReC központban egy interaktív kutatólaboratóriumot és oktatási termet.

2017-ben – először a történelemben – hét egyetem 9 török tudósa, orvosai, botanikusai, geológiai mérnökei és óceánográfusai egy tudományos küldetésen vettek részt az Antarktiszon, hogy tanulmányozzák az éghajlatváltozás hatásait.

A második expedícióra 2018. február-április között került sor. Indulás előtt a tudósnő büszkén nyilatkozta, hogy ebben az időszakban összesen 10 kutatónő lesz jelen. Törökország, Chile, Lengyelország és Csehország kutatóival együtt összesen 10 nő is dolgozik ott, ahol korábban el sem tudták képzelni nők jelenlétét. Emiatt önmagára, az országára és tudóstársaira is büszke. Azt is hangsúlyozta, hogy nem ő az első török nő, aki a -25 vagy akár -30 fokos hidegben dogozik, hanem Prof. Dr. Serap Tilav volt az, akinek ő maga büszke követője.

Jelenleg is folyik a felkészülés a harmadik nemzeti kutatócsoport indulására, amelyet ismét a Török Köztársaság elnökségének védnöksége alatt valósítottak meg.   Az expedíció tagjai a parti őrség képzési és oktatási parancsnokságán Antalyában vettek részt intenzív képzésen. A háromnapos program során a tudósok elméleti és gyakorlati oktatásban, tűzoltási, fedélzeti és hajózási képzést kaptak. Amennyiben az időjárás engedi a 11 török, és 4 külföldi kutató 2019. január 25-én újra útnak indul.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here