Törökök gyártják az ukránok titkos fegyverét, mutatjuk, mit tud

A harcászati eredményekkel büszkélkedő szuperdrónt Ukrajna Törökországtól vásárolta, amelyeket Recep Tayyip Erdoğan török elnök vejének magánvállalatában gyártanak.

Legutóbb vasárnap vetették be az ukrán Bayraktar TB2-es drónt. Legalábbis Ukrajna azt állítja, hogy a szóban forgó drón megsemmisítette az orosz hadsereg Szerna osztályú desszanthajóját. A kijevi katonai hatóságok azt állítják, hogy az egyik drónjuk már a második orosz hajót süllyesztette el a Fekete-tengeren a Kígyó-szigeten indított offenzívában.

A Moszkva hadihajó múlt havi fekete-tengeri elsüllyesztése után felvételeken egy Bayraktar drón állítólag a Kígyó-szigeten kikötött hajóra mért csapást. 

Kép forrása: https://baykartech.com/en/uav/bayraktar-akinci/

A híres szuperdrón titka

A Bayraktar TB2 egy közepes magasságú, nagy hatótávolságú (MALE) pilóta nélküli harci drón, amely képes távvezérelt vagy autonóm repülési műveletekre. A repülőgépet egy földi irányítóállomáson lévő repülőszemélyzet felügyeli és irányítja.

A drón kifejlesztését főként Selçuk Bayraktarnak, a Massachusetts Technológiai Intézet egykori végzős hallgatójának tulajdonítják.  A török Baykar Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. cég gyártja, elsősorban a Török Fegyveres Erők számára, viszont a 2022-es évben Ukrajnával szorosabbra fűzték az üzleti szálakat.

További részletek: index.hu