Eltűntek a török gyártmányú drónok az ukrán égboltról

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Kijev elvesztette az „egykor nagyra becsült” Bayraktar TB2-esek majdnem teljes flottáját – írja a Business Insider.

A török Bayraktar UAV-okat csodafegyverként reklámozták, a kijevi tisztviselők szerint előnyhöz juttatták őket Oroszországgal szemben – egy évvel később azonban csak néhány megmaradt egységet használnak a harctértől távol, és inkább felderítésre, mint támadó feladatokra – mondta a Business Insidernek egy Pentagonhoz kötődő elemző.

Ukrajna több tucat Bayraktar TB2 drónt vásárolt, és a tűzszüneti megállapodást megsértve legalább egyszer csapást mért velük Donbásszra, még az Oroszországgal való konfliktus tavaly februári kezdete előtt. Kijev azt is állítja, hogy az elmúlt évben további, meg nem határozott számú drónt kapott, annak ellenére, hogy Törökország hivatalosan semlegesnek vallja magát.

A konfliktus első hónapjaiban Kijev rutinszerűen állította, hogy sikeres csapásokat hajtott végre a TB2-esekkel, de júliusra a Bayraktarok „szinte használhatatlanná váltak”, és Kijev „ritka különleges műveletekre” tartogatta őket – mondták akkoriban ukrán pilóták a Foreign Policy-nak.

Az orosz erők „több mint 100 Bayraktar drónt” semmisítettek meg Ukrajnában, állította áprilisban Andrej Demin altábornagy, a légierő főparancsnok-helyettese.

Mostanra az „egykor nagyra becsült drónok ukrán flottáját szinte teljes egészében lelőtték” – írta vasárnap a Business Insider a Center for Naval Analyses pilóta nélküli és robotizált katonai rendszerek szakértőjére, Samuel Bendettre hivatkozva.

Folytatás

Forrás: www.ma.hu