Török üzletemberek Debrecenben

A befektetési lehetőségekről tájékozódtak a török vendégek.

Jelentős érdeklődés mellett zajlott a Török-Magyar Üzleti Fórum a napokban a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. Skultéti Éva, a megyei kamara főtitkára köszöntőjében elmondta, 25 cég képviselője érkezett Debrecenbe, akik komoly üzleti együttműködésben gondolkodnak.

Forrás: T.C. Budapeşte Büyükelçiliği/Turkish Embassy in Budapest Facebook oldala

Néhány jellemző adatot sorolt az idén száz éves török köztársaság gazdaságpolitikai céljairól: aszerint a világ 10 legnagyobb gazdasága közé szeretne kerülni, 2023-ban 265 milliárd, 2024-ben pedig 285 milliárd dollár exporttal, és 10 százalék alatti munkanélküliséggel.

A főtitkár beszélt arról, hogy a hazai és a török cégek közti jó együttműködések további erősítése a mai fórum szervezőinek célja, ehhez számos területen vannak lehetőségek, többek közt a gépgyártásban, mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban. Megjegyezte, az építőiparban már most is komoly együttműködések vannak, és sokat tanulhatunk Törökországtól pontosságban, precizitásban ahhoz, hogy a hazai cégeink is beszállítóvá válhassanak olyan nagy beruházásokon, ahol ma még Magyarországon török cégek dolgoznak. Kiemelte, milyen népszerű Törökország a magyar turisták körében, reményét fejezve ki, hogy ennek lesz viszonzása.

Jelentős építőipari kapacitások

Hiánypótló eseménynek nevezte a találkozót Papp László, Debrecen polgármestere, hozzátéve, hogy a vállalkozások közti kapcsolatok erősítésének jó alapjai vannak, a két ország közt barátság és szövetség működik. Debrecen tekintetében pedig már elkezdtek kialakulni a török-magyar kapcsolatok az üzleti életben, és ezeket a jövőben szorosabbra lehet fűzni.

A cívisvárosról elmondta, Magyarország és Közép-Európa egyik legdinamikusabban fejlődő városa, Európa feltörekvő üzleti, gazdasági központja, mely komoly lehetőséget biztosít minden vállalkozásnak, köztük a török cégeknek is. A polgármester beszélt a 2015-ben indított gazdaságfejlesztési folyamatról, melynek eredményeként 8 év alatt 12 milliárd eurónyi működő tőke érkezett ide, hangsúlyozva, Debrecen gazdasága korábban is sok lábon állt, és a diverzifikáció megtartása továbbra is fontos.

Folytatás

Forrás: www.haon.hu