Debrecen a török cégeknek is komoly lehetőséget biztosíthat

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Török-magyar üzleti fórumot rendeztek szerdán Debrecenben. A török üzleti vállalkozások számára is nagyon komoly lehetőséget biztosíthat Debrecen, mint Európa feltörekvő üzleti-gazdasági központja – mondta Papp László polgármester. A hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara a várossal és a török nagykövetséggel összefogva hívta életre a helyi és ottani cégek találkozóját, a befektetések és az üzleti együttműködések elősegítése érdekében.

Debrecen Közép-Európa egyik legdinamikusabban fejlődő városa. 8 év alatt több mint 12 milliárd euró működő tőke jött ide, ennek beépítése a város gazdaságába pedig a jelen és a jövő feladata – mondta Papp László polgármester a török-magyar üzleti fórumon.

– Európa feltörekvő üzleti-gazdasági központja, amely az itt zajló folyamatoknak köszönhetően nagyon komoly lehetőséget biztosít mind a hazai, mind pedig a külföldi, és nyilvánvalóan a török üzleti vállalkozások számára is – fogalmazott Papp László polgármester.

A török nagykövet elsőként köszönetet mondott az ottani földrengés utáni magyar segítségéért, majd a gazdasági együttműködés erősítésének fontosságáról beszélt. Törökország a világ 10 legnagyobb gazdasága közé szeretne kerülni, amihez a külföldi üzleti kapcsolatok bővítése is elengedhetetlen.

– A török-magyar gazdasági kapcsolatok nagy lendületet vettek az utóbbi időszakban. Magyarországon egyre több, jelenleg 500 török cég van jelen, turisták is egyre többen jönnek, és az ilyen térségi üzleti találkozók, mint a debreceni, hatalmas hozzájárulást jelenthetnek a két ország közötti gazdasági együttműködés bővítéséhez – mondta Gülşen Karanis Ekşioğlu nagykövet.

Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára elmondta:

számos ígéretes együttműködési terület van a gépgyártástól az élelmiszeriparon át a megújuló energiáig, a már jelen lévő török kivitelező cégek pedig példaértékűek.

– Az építőiparban nagyon komoly együttműködések vannak és nagyon sokat tanulhatunk Törökországtól, a török építőipari szakemberektől – mutatott rá Skultéti Éva.

25 török cég és több mint 30 hazai vállalkozás képviselői vettek részt az üzleti fórumon. A debreceni befektetési lehetőségek bemutatása mellett üzletember-találkozókra is sor került a rendezvényen.

Forrás és videó: www.dehir.hu