Török ügyvédnő kapja az Anne Klein női díjat

Canan Arın török ügyvédnő és női jogokért küzdő aktivista kapta a Heinrich Böll Alapítvány által évente kiosztott Anne Klein női díjat. Az átadó ünnepség 2021. március 5-én lesz Berlinben.

A kihirdetéskor elmondták, hogy az Isztambulban ügyvédként dolgozó Arın több mint 40 éve küzd a nők jogaiért és önrendelkezéséért.

Neve Törökország első független női menedékközpontjának, Mor Çatı (Lila tető) alapítói között is feltűnik, ami próbál segítséget nyújtani a nőkkel szembeni erőszak megelőzésében, illetve pszichológiai és jogi segítséget nyújt az áldozatok számára. Azt is hangsúlyozták, hogy Canan Arın hozzájárult ahhoz, hogy Törökország az elsők között ratifikálta az Isztambuli Egyezményt 2012-ben.

Az alapítvány elnöke beszélt arról is, hogy a török ​​kormány fontolgatja az isztambuli egyezményből való kilépés lehetőségét, és ezzel az egyezmény eredményei veszélybe kerültek. Az ellenzők szerint az „Egyezmény a nők és lányok erőszak elleni védelméről” károsítja a hagyományos török ​​családszerkezetet. Az alapítvány elnöke megjegyezte azt is, hogy hasonló hozzáállás hangzott el Bulgáriában és Magyarországon is, ahol nem léptették életbe az egyezményt.

A Heinrich Böll Alapítvány jogilag független német politikai alapítvány. 1997-ben alakult a Német Zöld Párthoz kapcsolódva. Az alapítvány számos díjat támogat, köztük az Anne Klein női díjat 2012-ben hozták létre Anne Klein feminista ügyvéd és politikus emlékére (1950–2011), aki végrendeletében nyújtott nagylelkű ajándékot a finanszírozáshoz. A díjat olyan nők kapják, akik kiemelkedő elkötelezettségükkel harcolnak a nemi demokrácia megvalósításáért, a nemi alapú megkülönböztetések ellen.

A 10 ezer euró értékű Anne Klein női díjat 2021. március 5-én, egy Berlinben tartandó ünnepségen adják majd át Arınnak. Az ünnepségen Dilek Mayatürk török ​​származású német költő és dokumentumfilm-készítő mond beszédet.

Erdem Éva – Türkinfo