Török tanárnő kapta az Európai Parlament „Nemzetközi Női Vezetők” díját

Nőnap alkalmából március 7-én az Európai Parlamentben átadták a „Nemzetközi Női Vezetők” díját.

A Törökország fekete-tengeri régiójában, Samsun tartomány Çarşamba körzetében élő Dilek Livaneli kapta meg az Európai Parlament kitüntetését. A nő a çarşambai Kumköy általános iskolában tanít. A díjátadó ünnepségen arról beszélt, hogy 16 éve tanít, és szerinte minden gyerekben óriási potenciál van.

Minden, amit tehetek, hogy ezt kihozom belőlük. Arra kell rájönnöm, hogyan tudják magukat magabiztosan kifejezni” – mondta.

Livaneli azon dolgozik, hogy javítsa a falusi iskolák körülményeit, és a lehető legjobb oktatást tudja nyújtani a gyerekeknek, függetlenül attól, milyen a hátterük. Évek óta önkénteskedik, és projektekben vesz részt külföldön és hazájában egyaránt.

Livaneli arról is beszélt, hogy a településen eltöltött évei alatt nem csak a gyerekeket tanította, hanem az ott élő nőknek is segített.

Néhány nőt megtanítottam olvasni és írni. Elmentünk moziba, színházba és operába is. Az állami opera néhány művészét is meghívtuk, akik koncertet adtak az ott élő asszonyoknak” – mesélte.

A tanárnő azt is elmondta, hogy a kommunikációs készségek mellett mindenkinek energiát, szélesebb látókört, bátorságot és inspirációt kell adnia másoknak, úgy, ahogy ő is tette tanítványaival és a falujában élő nőkkel.

Ha ezt el tudod érni, egy nap az emberek hinni fognak benned, szeretni és követni fognak téged” – mondta.

Dilek Livaneli a közül az 50 tanár közül került ki győztesként, akiket a Varkey Alapítvány alapította „Global Teacher Award” bizottság választott ki. Ezt az alapítványt azért hozták létre, hogy az oktatás területén fejlesztéseket vigyenek végbe.

Az Európai Parlament által díjazott 8 nő között volt még egy másik török nő is, ő Mine Yıldız tudósnő, aki a Brüsszeli Szabadegyetemen nemrég fejezte be posztdoktori tanulmányait.

Forrás: Daily Sabah

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo