Török külügyminiszter: Törökország háborúként értelmezi az orosz inváziót Ukrajnában

Kép forrása: www.pikrepo.com

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter vasárnap kijelentette, Törökország háborúnak minősíti az orosz inváziót Ukrajnában.

A török CNN-nek adott interjújában a külügyminiszter kijelentette:

“Konfliktusról vagy háborúról van szó? Erről mi is döntöttünk. A Montreux-i egyezmény 19. cikke egyértelműen fogalmaz. Ez háború.”

Törökország kijelentése rendkívül fontos az 1936-os Montreux-i egyezmény alkalmazása szempontjából, mely a török tengerszorosokon történő tengeri áthaladást szabályozza: az egyezmény ellenőrzési jogot biztosít Törökország számára a hadihajók áthaladása felett az Égei-, a Márvány- és a Fekete-tengert összekötő Dardanellák és a Boszporusz-szorosok felől.

Előzetes diplomáciai megbeszéléssel békeidőben a hadihajók áthaladhatnak a szorosokon, bizonyos korlátozásokkal, melyek a hajók súlyára és a szállított fegyverekre vonatkoznak, mindezt attól függően, hogy a hajó fekete-tengeri országhoz tartozik-e, vagy sem.

Azonban háborús időkben, amikor Törökország nem áll háborúban, a hadihajók ugyanúgy használhatják a szorosokat áthaladásra, kivéve azon államokhoz tartozó hajók, melyek részt vesznek a háborúban. Az egyezmény alapján pedig, amennyiben Törökország az egyik háborús fél, vagy úgy ítéli meg, hogy hogy közvetlen háborús veszély fenyegeti, úgy lezárhatja a szorosokat a Fekete-tenger partjainál.

Forrás: liner.hu