Török kori irat és százéves fotók is kerültek a zalaegerszegi levéltárba

Fotó: Facebook/Magyar Nemzeti Levéltár

Évek óta csökken a családtörténeti, szakdolgozati kutatásra jelentkező kutatók száma

Török kori iratokkal és első világháború előtti fényképekkel is gyarapodott magánadományokból a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltára, amelynek munkatársai hétfőn mutatták be új szerzeményeiket, illetve terveiket, eredményeiket.

Káli Csaba igazgató arról számolt be, hogy tavaly a vármegye területén lévő 373 „iratképző” szerv közül 78-nál ellenőrizték az iratkezelést. Többéves probléma miatt csak kevésbé tudták gyarapítani a levéltár iratállományát, ehhez is 77 folyóméternyi dokumentum leselejtezése után lehetett 107 folyóméternyivel bővíteni a polcokon lévő gyűjteményt, amely meghaladja már a 11 ezer méternyit.

Az igazgató elmondta, hogy évek óta csökken a családtörténeti, szakdolgozati kutatásra jelentkező kutatók száma – 78-an 181 esetben keresték fel az intézményt –, de több az állampolgári megkeresés: tavaly 1343-an kértek ki többségében földhivatali dokumentumokat vagy munkaügyi, bírósági iratokat.

Káli Csaba hozzátette, hogy tavaly két konferenciát szerveztek: az egyiket a munkatársak családtörténetéről, a másikat a zalaegerszegi vendéglátás 18–20. századi múltjáról. Két kötetet is megjelentettek: egyiket ’48-as zalaiakról és egy másikat Zalaboldogfa évszázadairól.

Molnár András igazgatóhelyettes közölte, a levéltár idén folytatja a kollégáik családtörténetét bemutató kiadványát egy újabb kötettel. A múlt évi vendéglátás-történeti konferenciát pedig önálló kiadványként ugyancsak feldolgozzák.

Folytatás

Forrás: magyarhirlap.hu