„Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja” – török és magyar folklór kicsit másként

„Véletlenül épp a török folklór érzelemgazdagsága, drámai ereje, „vadsága” látszott az egyik lehetőségnek, hogy segítségükkel ezeknek a szövegemlékeknek a rejtett drámaiságát kibontsuk. Legyen átélhető, hogy a török hódoltság milyen szenvedést jelentett a civil lakosság számára. Mert, ahogyan a jelen háborúi is, minden háború róluk szól: a civil áldozatokról, az anyáról, a lányról, a gyerekről.” – olvashatjuk a Fonó Budai Zeneház albumajánlójában Cserepes Károly: The Sold Girl című albumáról.

A hírek arról is szólnak, hogy – a Fonó által kiadottak közül –  két magyar lemez is felkerült a legfrissebb nemzetközi világzenei toplistákra. A Tárkány Trió által készített A cimbalomprímás az egyik, Cserepes The Sold Girl – Turkish Remix című albuma a másik. A hír hatására hallgattam meg én is az albumokat, és néztem utána Cserepes Károly munkásságának.

A zenész Budapesten született 1951-ben. A magyar–ének szakos diploma megszerzése után mintegy 15 éven át a Vízöntő folkegyüttes tagjaként számos országban koncertezett. Jelenleg önálló lemezeket és alkalmazott zenéket ír, alternatív zeneesztétikai tematikát dolgoz ki és tanít. Aktuális színpadi formációja az IPOMEA műhely.

„Gyerekként volt egy álmom, hogy milyen jó lenne az egész világból zenét csinálni.” – mondja egy interjúban, melynek segítségével olvasóink is megismerkedhetnek vele. Hogyan lett zenész? Hogyan alakult ki sajátos zenei stílusa?

Törökországba, a török hangzásvilágba tehetünk utazást a The Sold Girl – Turkish Remix című albumával. Leginkább a dallamok hoznak minket keleties hangulatba, néha magyar dalszövegek is felhangzanak.

Az albumról részeltek itt olvashatnak, illetve meg is vásárolhatják. Természetesen arra biztatok mindenkit, hallgassa meg (Spotifyon könnyen elérhető). Egészen máshogy fognak ezután gondolni a Katalinka és a Gólya, gólya, gilice dalokra, melyek gyermekdalok, ám valójában a háborúk okozta sebeket éneklik meg.

Forrás: Cserepes Károly honlapja és az album hivatalos oldala

Erdem Éva – Türkinfó