Török falu, ahol a magyar történelem tovább él. rész III.

Fotó: Hungary Today

Türkiye-i magyar műemléki körútunk harmadik, egyben utolsó állomásán Izmitbe, a Kocaeli régió Isztambultól keletre fekvő nagy ipari városába érkezünk. Az egész régió évezredek óta a civilizációk kereszteződése volt, és a helytörténészek, régészek azon fáradoznak, hogy a történelem minden rétegét megőrizzék az utókor számára. Ami a magyar oldalakat illeti, jó látni, hogy továbbra is odafigyeléssel és tisztelettel bánnak velük.

Isztambultól mintegy 100 kilométerre fekszik İzmit városa, amely egy gyártási és ipari központ, amely dobogó kulturális szívvel rendelkezik. A városban sétálva megdöbben, hogy mennyire „európai” az egész hangulat, családias hangulatot árasztva a közép-európai utazónak. A legváratlanabb helyen, egy park és egy közlekedési felüljáró között a török-magyar együttélés és a közös történelem igazi emlékművébe botlhatnak a magyar zarándokok.

A gondozott emlékkerttel körülvett Togoli Imre-ház a 17. századi magyar fejedelem múzeuma, aki az oszmán uralkodóval szövetkezett a közös ellenség, a Habsburg-ház ellen. A Sega Parkban található ház 2008-ban nyílt meg a magyar és a török ​​kormány közös projektjeként.

Az emlékház melletti téren török ​​és magyar zászló lobog. A kis téren számos magyar vonatkozású kulturális esemény, állami látogatás vagy megemlékezés színhelye volt.

A Thokkoli emlékműnél elhelyezett füzérekből visszamaradt szalagok a múzeum termét díszítik. A méltóságok között Látogassa meg az emlékművet Az elnök 2023 márciusában Katelyn Novak.
igaz

Thököly Imre (Emeric) 1657-ben született Késmarokban (Kézsmark, ma Szlovákia). Édesapja, István mélyen részt vett az 1670-es haszontalan Habsburg-ellenes felkelésben, amelyet az 1670-es Wessellini-ellenes Habsburg-felkelésnek neveztek. Bár a család vagyonát a császári csapatok elkobozták, apja halála után az ifjú grófot családbarátai Erdély (Erdeli, ma Románia) védőszentjévé nevezték ki.

1676-ban az erdélyi nemesek támogatásukat ígérték a korábbi Habsburg-ellenes felkelés maradványainak, miközben megkapták XIV. Lajos francia zálogát is. Thököly Imre úgy döntött, hogy csatlakozik a Habsburg-ellenes koalícióhoz, és az 1679-es nevezetes győzelem után a forradalmárok őt nevezték ki vezetőjüknek. Az 1680-as évekig magyar forradalmi csapatokat vezetett, a protestantizmus védelmezőjeként.

Forrás: androbit.net