Ton balıklı pilav (Tonhalas piláf) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

1 pohár rizs (a pohár 2 dl-es)

½ doboz tonhalkonzerv (kb. 20 dkg – kis dobozosból használjunk kettőt)

1 kis fej vöröshagyma

2-3 ek. étolaj

2 ek. árpatészta (arpa şehriye)

1 tk. őrölt bors

1 tk. só

½ tk. őrölt szegfűbors

½ tk. őrölt római kömény

2 pohár víz

A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. A vizet a sóval együtt felforraljuk. A vöröshagymát felaprítjuk, megdinszteljük az étolajon. Rádobjuk a tésztát, együtt pirítjuk 2-3 percig. Ekkor jöhet rá a rizs. Amikor kezd üveges lenni, fűszerezzük. Hozzáadjuk az összetört tonhalat. Felöntjük a forró vízzel, elkeverjük, majd kis lángon lefedve pároljuk. Ha elfőtte a levét, elzárjuk a tűzhelyet, és fedő alatt hagyjuk még gőzölődni legalább 10 percig. Az íze emlékeztet a töltött kagylóra (midye dolma).

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo