Tömegesen állnak a tankerhajók a török partoknál az olajársapka első napján

Kép forrása: www.pikrepo.com

Az orosz nyersolajra vonatkozó nyugati árkorlátozás első napján az olajszállító tartályhajók dugót alakítottak ki Törökország partjainál, mivel Ankara új biztosítási igazolást követelt minden hajótól – írja a Reuters.

A jelentésben hajóbrókerekre, olajkereskedőkre és műholdas nyomkövető szolgálatokra hivatkozva azt írják, hogy hétfőn mintegy 19 olaj-tanker várakozott arra, hogy áthaladjon a török vizeken.

A héten lépett életbe a G7, Ausztrália és az Európai Unió 27 tagállama által az orosz tengeri nyersolajra kivetett hordónkénti 60 dolláros árplafon, amely a legújabb nyugati intézkedés Moszkva megbüntetésére az ukrajnai invázió miatt.

A megállapodás csak akkor teszi lehetővé, hogy a G7-országok és az Európai Unió tagállamainak tankerhajói, biztosítótársaságok és hitelintézetek segítségével orosz olajat szállítsanak harmadik országokba, ha a rakományt a felső határértéken vagy az alatt vásárolják meg.

Oroszország hétfőn azt mondta, hogy az olajára vonatkozó nyugati árplafon destabilizálná a globális energiapiacokat, de nem befolyásolná az ukrajnai tevékenységének fenntartását.

Négy olajipari vezető elmondta, hogy Törökország az intézkedések fényében új igazolást követelt a teljes körű biztosítási fedezetről minden olyan hajótól, amely a szorosain hajózik. A hajók a Boszporusz és a Dardanellák közelében horgonyoztak le, a két szorosban, amelyek Oroszország fekete-tengeri kikötőit kötik össze a nemzetközi piacokkal. Az első tartályhajó november 29-én érkezett meg, és azóta folyamatosan várakozik – idézett a jelentés egy neve elhallgatását kérő hajóbrókert.

Forrás: www.portfolio.hu