Tömeges szakáll vágás: a török férfiak attól félnek, hogy összetévesztik őket a szélsőséges iszlamistákkal

szakallTörökország délkeleti részének nyugtalansága nem várt hatással volt a férfifodrászok munkájára. A helyi lakosok, attól való félelmükben, hogy szélsőséges iszlamistaként tekintenek rájuk, tömegesen kezdték levágatni hosszúra növesztett szakállukat. A félsz nem alaptalan, akadt példa arra, hogy valakit a kinézete miatt vádoltak meg.

A dél-törökországi Diyarbakırban a fodrászoknak rengeteg dolga van. Egyre nagyobb számban érkeznek a vendégek, akik meg szeretnének szabadulni szakálluktól. Kívánságuk közel sem egy új divathullám következménye, az Iszlám Állam kapcsán kirobbant véres összecsapások óta attól félnek, hogy környezetük dzsihádistáknak tartja őket.

Az új trendnek véres előtörténete van. Az Iszlám Állam (IS) elleni török tüntetések az elmúlt időszakban majd 40 halálos áldozatot követeltek, nem beszélve a sebesültek magas számáról. A legtöbben Diyarbakırban estek áldozatául az összecsapásoknak.

A felbolydult tüntetők a szemtanúk szerint több embert megtámadtak, mert szakálluk miatt IS szimpatizánsnak tartották őket. Az incidenst követően százak rohanták meg a fodrász szalonokat a Hürriyet török napilap szerint.

A fodrászok, akik az IHA török hírügynökségnek nyilatkoztak, azt állították, hogy csupán néhány nap leforgása alatt 15 férfi kérte, hogy vágják le szakállukat. „Azok az állampolgárok, akiknek semmi dolga nincs az Iszlám Állammal és a hezbollahhal, a szakálluk miatt máris áldozatokká váltak. Láttunk már hasonlót az 1990-es években.” – mondta Ismail K., Sur városrész egyik fodrásza.

Forrás: Deutsch Türkische Nachrichten

2014-11-07
Fordította: Kozma Péter – Türkinfo