Tömegek látogatják Törökország különleges könyvtárát

Az észak-törökországi Karabük tartományban található egy könyvtár, mely különleges építészetének köszönheti a számtalan látogató érdeklődését.

Az épület egy könyvespolcra hasonlít, melyen könyvek sorakoznak egymás mellett. Kinézetével az egyesült államokbeli Kansas Városi Könyvtárt utánozza.

A Karabük Egyetemi könyvtár Kamil Güleç támogatásával jöhetett létre, 60 000 nyomtatott és több mint 6 millió digitális kiadványhoz nyújt hozzáférést.

 „A Kamil Gülec-könyvtár egy korszerű létesítmény” – mondta Özcan Büyükgenç, a Karabük Egyetem Könyvtári és Dokumentációs Tanszékének vezetője. A diákok maguk kölcsönözhetik ki és adhatják vissza könyveiket az önellenőrző rendszernek köszönhetően. Hozzátette azt is, hogy a könyvtárak közt kialakított rendszer segítségével a látogatóknak lehetőségük van Törökország bármely könyvtárából könyvet rendelni.

„Ha nálunk nincs meg egy példány, viszont Törökország 192 könyvtárának valamelyike rendelkezik vele, akkor az olvasó megrendelheti, és három napon belül eljuttatják a részére” – tette hozzá.

Büyükgenç arról is beszámolt, hogy a 24 órán át nyitva tartó könyvtár 10 hónappal ezelőtt nyitotta meg kapuit és azóta mintegy 450 000 látogatójuk volt.

50 különböző iskolából és intézményből érkeztek már diákok, hogy megtekinthessék a könyvtárat. A diákok elégedetten számoltak be tapasztalataikról az Anadolu hírügynökségnek. „Nincs olyan könyv, amit ne találnánk meg ebben a könyvtárban” – mondta Emrah Çakan, autóipari mérnökhallgató. „Szeretjük ezt az oktatási központot” – mondta Fadime Kaplan, egyetemi hallgató. Muhammet Furkan Türkmen teológushallgató pedig elmondta: „Nemcsak a tervezés különleges, hanem a benne megtalálható tartalom is gazdag.”

Törökország – 1964 óta – március utolsó hetében ünnepli a Nemzeti Könyvtári Hetet. Az esemény célja, hogy a gyermekeket olvasásra ösztönözze, és felhívja a figyelmet a könyvtárak fejlesztésének fontosságára.

Fordította: Lukács Eszter – Türkinfo

Forrás: Daily Sabah