Megnyílt Törökország legnagyobb könyvtára

A fővárosban, Ankarában található Elnöki Nemzeti Könyvtár (Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi) egyszerre 5000 ember befogadására is képes és kialakításának köszönhetően mozgássérültek is használhatják.

Forrás: Gizli Klasörler Facebook oldal

Törökország legnagyobb könyvtárát 2020. február 13-án nyitották meg, ahol az olvasók 4 millió nyomtatott könyv közül válogathatnak. A könyvtárban külön helyiséget alakítottak ki a látássérültek valamint a hallássérültek számára. Ezek a termek Törökország vezető mobiltelefon-szolgáltatója, a Turkcell és a török telefontársaság, a Türk Telekom támogatásával jöttek létre.

A könyvtárat mozgássérültek is használhatják az akadálymentes kialakításának köszönhetően. Már a parkolótól könnyen el tudnak jutni a könyvtár épületébe, ahol kerekesszékkel is lehet közlekedni.

Forrás: Gizli Klasörler Facebook oldal

Törökország eddigi legnagyobb könyvtára a Nemzeti Könyvtár volt, amely 45.000 négyzetméter kiterjedésű területen működött, ezzel szemben a most átadott könyvtár alapterülete már 125.000 négyzetméter.

A könyvtár Törökországban nem csak méretei miatt számít a legnagyobbnak, de 4 millió nyomtatott és 120 millió elektronikus kiadású könyvvel rendelkezik, valamint 550 ezer e-könyvet és több ritka gyűjteményt is megtalálhatnak itt az érdeklődők. Ezen kívül a török nemzeti műsorszolgáltató, a TRT audio-archívumának 1,2 millió hangfájlja is elérhető innen.

A könyvek, melyeket 134 különböző nyelven adtak ki, valamint a 120 millió újságcikk és jelentés a mintegy 201 kilométer hosszú polcokon sorakozik.

Az új könyvtár tradicionális szeldzsuk és oszmán motívumokkal ékes, igazán lenyűgöző látványt nyújt.

A könyvtár éjjel-nappal nyitva áll a nagyközönség számára és a törökök abban bíznak, hogy gazdag könyvgyűjteményeinek, a látogatók számára nyújtott különböző szolgáltatásainak köszönhetően világhírű kutatóközponttá válik.

A Naszreddin Hodzsa Gyermekkönyvtárat kifejezetten az 5-10 éves korosztály részére hozták létre, a 10-15 éves korosztálynak pedig az ifjúsági könyvtár használatát javasolják. Lesz egy elkülönített mini könyvtár is, ahol a hangokra és képekre, a ritka könyvekre és a kutatómunkára fókuszálnak. Ezen kívül a látogatóknak lehetőségük nyílik megismerkedni a klasszikus török történelemmel is, a szeldzsuk kor és Anatólia történetét bemutató könyvek segítségével.

A könyvtárnak van egy különleges terme is, ami a Cihannuma (Világatlasz) nevet viseli, itt 16 oszlop található, melyeken a türk államokat tüntették fel, évszámokkal együtt. A terem kupolájában pedig az olvasás és írás fontosságáról szóló, Koránból származó idézetek olvashatók.

Forrás: Gizli Klasörler Facebook oldal

A török Külügyminisztériummal együttműködve minden olyan országból, ahol Törökországnak diplomáciai képviselete van, könyveket helyeztek el az új könyvtárba. Ezek a könyvek az adott ország kultúrájáról és történelméről szólnak és az előbb említett teremben kaptak helyet.

Üzbegisztán, Chile, Kína, Franciaország és Fehéroroszország nagykövetei és képviselői személyesen is ellátogattak ide és adományoztak könyveket, melyeket a könyvtár levéltárában helyeztek el.

Forrás: Anadolu Ajansı

Képek forrása: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo