Tegyenek egy sétát az új Török kertben!

Az újjászületett Csikós udvar dél-nyugati részén fekszik a Budavári Palotanegyed egyik legeldugottabb, egyben leghangulatosabb része, a Török kert.

Neve arra a városrészre utal, amely az oszmán hódoltság idején ezen a területen állt. A Várhegy nyugati oldalán elnyúló, az alsó és a felső várfal közötti falszorosban kialakult települést Jeni mahalle-nek, azaz Újnegyednek nevezték.

Korabeli leírások szerint a Karakas pasa tornyától a Buzogánytoronyig elnyúló, balkáni hangulatú városrésznek még dzsámija is volt. Buda visszafoglalásakor, 1686-ban az utcák megsemmisültek, a lakóházak helyére később fákat ültettek. Ettől kezdve a területet Újvilág-kertnek hívták, amely egészen a palota krisztinavárosi szárnyépületének megépítéséig, vagyis a 19. század végéig létezett.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként újonnan kialakított Török kertben gazdag növényvilág várja a látogatókat. A tervezésekor nagy gondot fordítottunk a mediterrán mikroklímával rendelkező kert flórájának kialakítására. A keleties hangulatot az öt színben pompázó rózsabokrok, fügefák, illetve a mór mintákat idéző díszszökőkút biztosítja.

A kertben mindezeken felül szépen gondozott gyep, vadszőlő, birsalma és törpe orgona is helyet kapott, amelyek folyamatos vízellátását automata öntöző- és csepegtető rendszer biztosítja. A látogatók kényelmét a Csikós udvaron már megismert, modern utcabútorok és közvilágítás szolgálja.

Jöjjenek és tegyenek egy sétát az új Török kertben!

Képek és szöveg forrása: Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldala