Újabb előrelépés a Király Gyógyfürdő felújításában, mutatjuk a látványterveket

Még a koronavírus-járvány idején zárt be a vízivárosi gyógyfürdő, amelynek felújítását hosszú évek óta várjuk. Bár a tervpályázat 2017-ben lezajlott, egészen mostanáig csúsztak a munkálatok, ám a közeljövőben új fejezet kezdődhet a Király Gyógyfürdő életében, ugyanis 3 új koncepcióterv készült a felújításához, amelynek jelenleg a nem annyira látványos háttérfolyamatai zajlanak.

A Király Gyógyfürdő felújítása szerintünk ott van a legjobban várt épületfelújítások között, ám a munkálatok már évek óta húzódnak, most viszont úgy tűnik, újra van remény, hogy a szebb napokat is látott épület visszanyerje egykori pompáját. A fürdőt még 1566-ban építtette Arszlán pasa a Fő utcai helyszínen, és akkoriban még paradicsomi állapotok uralkodtak benne, ott volt a legjobb fürdők között – bár ez nem is kérdés, ha azt vesszük, hogy a fővárosban nagyon jó minőségű víz van, illetve hogy a Királyba még a legfelső oszmán körök is jártak.

A fürdőről még az egyik leghíresebb török utazó, Evlia Cselebi is elismerően írt, többek között, hogy „a medencéjében olyan forró a víz, hogy alig lehet belemenni”, de azt is megjegyezte, hogy

A RÓZSASZÍN KERÁMIAKUPOLÁN ÁT LÁGYAN BESZŰRŐDŐ FÉNYSUGARAK KÖZÖTT PEDIG EGYENESEN A PARADICSOMBAN ÉREZTÉK MAGUKAT A FÜRDŐZŐK.

Az azóta eltelt évek során egy barokk és egy klasszicista hozzáépítés történt, ráadásul a barokk U alakú szárny a fürdő egyes részeinek bontásával járt. A kádfürdőkkel teli klasszicista szárny a 19. században épült, ráadásul nem építész, hanem egy kútmester tervezte.

Forrás és részletek