Szex az iszlám szerint

szexiszlamAz Ezeregy éjszaka és az Illatos kert vágyálomszerű képei keverednek azzal, amit a média közvetít felénk. Az emberek többségében furcsa, ellentmondásos kép él arról, milyen életet élnek a muzulmán nők.
Joggal merül fel a kérdés, mi az, ami az emberi gyarlóság terméke, és mi az, amit a vallás megenged, megszab, megtilt. A teória és a praxis különbözősége okán Jakab Györgyöt, a Hanif Iszlám Kulturális alapítvány imámját kérdezte a kulturpart.hu azokról a dolgokról, amelyeket nem szokás megkérdezni.

– Négy feleség?
– Az iszlám megengedi, hogy az embernek (maximálisan) négy felesége legyen. Ez egyrészt egy korlátozás, hiszen az iszlámot megelőző időkben ennél sokkal több felesége is lehetett egy embernek. Ugyanakkor észre kell venni, hogy a Korán nem azt mondja, hogy „legyen négy feleségetek!”, hanem azt mondja, hogy ha nem tudtok igazságosan bánni a női árvákkal, akkor házasodjatok kettesével, hármasával vagy négyesével. Tehát, ha valamilyen okból (háború, katasztrófa…) nagyon kevés a férfi, akkor ez egy lehetőség. Vagy egy másik fontos ok, hogy mindig és mindenütt „női többlet” van, ha nem lenne többnejűség, akkor sok nőnek – például, akik nem olyan csinosak – esélyük sem lenne férjhez menni. A többnejűség esélyt ad azoknak a nőknek is, akik pártában maradnának.

Folytatás