Szent Piroska és a Pantokrator előadás az Isztambuli Magyar Intézetben

Egyszer volt, hol nem volt egy Magyar Királyság és egy Bizánci Birodalom.

Mivel ők ketten szomszédok voltak, ahogy az ilyenkor lenni szokott, előbb utóbb összevesztek. De inkább előbb, mint utóbb, hiszen amit megtehetsz ma (beleértve a szomszédnak a fejbecsapását is), azt ne halaszd holnapra!

Ezzel el is volt mindkét ország évszázadokon keresztül, ahogy a jó szomszédoknál illik. És bár bőségesen csépelte a két nép egymást, ez az állapot nem volt állandó. Sokszor csak simán béke volt, és olyankor a két ország mással állt háborúban.

Történt viszont egyszer, hogy a magyar királynak egy remek ötlete támadt! Átküldött egy lányt, mégpedig a saját lányát a határon, hogy ezzel zavarja össze az ellenséget.

Vagy ha ezt nem is, akkor csináljon valami olyat, ami héthatárra szóló lesz!

És így is történt!

No de, tényleg mi is történt? Hogy lett Szent László lányából is szent lány? És hogyan történt, hogy amikor még otthonról elindult, akkor még Piroska volt, de mire megérkezett, addigra már Irén lett?

És miért lett 8 gyereke?

És miért, és milyen furmányos módszerekkel vette rá a férjét (aki mellesleg a bizánci császár volt – azért egy ilyennel jó eldicsekedni a klubban), hogy felépítse az akkori kor legfontosabb vallási központját, iskoláját, és kórházát, a Pantokrator-t? Mellékesen az akkori ismert világ példaképe lett. Erről másolták a későbbi épületegyütteseket, és kórházakat mind Európában, mint az arab világban.

És miként történt, hogy végül őt is szentté avatták?

És miként lehetséges, hogyha valaki magyarként egy idegen kultúrában és környezetben ennyi mindent elért, akkor a történelemkönyvekből mégis kimaradt?

Folytatás

Forrás: isztambul.info