Széchenyi Ödönnek állítottak emléket Nagycenken

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Szobrot kapott Nagycenken a községházával szemközti téren gróf Széchenyi Ödön. A legnagyobb magyar, Széchenyi István fia alapította meg Budapesten az első magyar önkéntes és hivatásos tűzoltóságot. Személyéről méltatlanul keveset tud az utókor.

A Nagycenkért Alapítvány kezdeményezésére és finanszírozásával állították fel gróf Széchenyi Ödön mellszobrát a település központjában. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Matiasec János a szombati avatóünnepségen köszönetet mondott az önkormányzat támogatásáért és a civil adományokért, amiből elkészülhetett Máté Hunor alkotása. Mint mondta, régi adósságot törlesztenek Széchenyi Ödönnel szemben, akinek személye és munkássága, édesapja, a legnagyobb magyar árnyékában méltatlanul háttérbe szorult. Bízik benne, hogy e szobor által is sikerül növelni a gróf ismertségét.

-Hallatlanul nehéz egy fiúnak olyan súlyos apai örökség árnyékában élni és alkotni, mint amilyen gróf Széchenyi Istváné volt. Széchenyi Ödön ezt a terhet viselte. Alig emlékszik rá az utókor, pedig számtalan kezdeményezés fűződik a nevéhez. Ilyen például a budavári sikló, a Budapesti Hajósegylet, valamint a budapesti önkéntes- és hivatásos tűzoltóság megszervezése. Utóbbi eszméjét Londonból hozta magával, ahol kitanulta a tűzoltás fogásait – mondta avatóbeszédében dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója. – Tehetségének köszönhetően felismerte, hogy a modern városfejlesztés legnagyobb ellensége a tűz. Azt is látta, hogy nem szabad csak az állami szervezetre várni, az önkéntes tűzoltók igen hatékonyan segíthetik a helyi közösségeket. A budapesti tűzoltóság sikeres megszervezésével olyan hírnevet szerzett magának, hogy 1873-ban Konstantinápolyba hívták felállítani a török főváros tűzoltóságát. Ott is nagyszerű munkát végzett.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője Széchenyi Ödön méltatása mellett a nagycenkieket dicsérte, akik a múlt iránti tiszteletükkel méltóvá váltak a Széchenyi-örökséghez. Csorba János, a település polgármestere a Nagycenkért Alapítvány tagjainak mondott köszönetet a szoborért, és azért, hogy ilyen lelkesedéssel szervezik a falu közösségi életét. Azt is elmondta, hogy a helyi önkéntes tűzoltóegyesület komoly fejlesztésen van túl, mind a tárgyi eszközök tekintetében, mind a tagok felkészültségét illetően és javasolta, hogy vegyék fel Széchenyi Ödön nevét. Az ünnepségen Sallai Péter tűzoltó dandártábornok és Molnár Sándor tűzoltó ezredes is megkoszorúzta a szobrot, közreműködött a Hegykői Tűzoltózenekar.

Forrás és képek: www.kisalfold.hu