Százéves évfordulóját ünnepeljük a magyar–török kapcsolatoknak

Kép forrása: dw.com

Idén lesz száz éve, hogy a modern korban Törökország és Magyarország diplomáciai kapcsolatot létesített, ennek apropóján Isztambulban tárgyalt a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, hogy megkezdjék a felkészülést a két ország közös kulturális évére. Tavaly novemberben már Recep Tayyip Erdogan török elnök is azt hangoztatta, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt, hogy a 2024-es év a két ország közös kulturális éve lesz.

– A trianoni békediktátum okozta nemzetközi elszigeteltség után Törökország az elsők között kötött Magyarországgal barátsági és együttműködési szerződést 1923-ban – írta Facebook-oldalára a Magyarságkutató Intézet szombaton. Az intézet az eseményre emlékezve nemzetközi tudományos konferenciákkal, magyar–török közös könyvkiadással és egyéb programokkal készül a két nemzet emlékezetpolitikájának erősítéséhez 2023–2024-ben. A részletekről Horvát-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és Pintér Attila főkonzul egyeztetett Isztambulban.

A százéves évforduló fontosságát Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentése is jelzi: „a 2024-es esztendő Törökország és Magyarország közös kulturális éve lesz” – közölte az államfő tavaly novemberben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt Ankarában.

Erdogan egyúttal köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy nemzetközi téren kiállt Törökország mellett és mindig támogatta annak európai uniós csatlakozási tárgyalásait is. A magyar–török kapcsolatok erősödését jelzi az is, mindkét fél célja, hogy hatmilliárd dollárra növelje a mintegy négymilliárd dolláros éves kereskedelmi forgalmat. Magyarországon körülbelül ötszáz cég működik.

A két ország kapcsolatai 2018-ban léptek újabb szintre: ekkor csatlakozott ugyanis Magyarország megfigyelő államként a Türk Államok Szervezetéhez (TÁSZ), amelyben Törökország nemcsak alapító állam, de vezető szerepet is tölt be.

Folytatás

Forrás: magyarnemzet.hu