Szász Attila thrillere és Bagota Béla krimije az izmiri filmfesztiválon

A Sárga esernyő díjért versenyeznek a filmek az izmiri nemzetközi filmfesztiválon, melyet idén október 15–21. között 6. alkalommal rendeznek meg a törökországi nagyvárosban. A mozirajongók két magyar teljes estés filmet is megnézhetnek a fesztiválon.

Miért sárga esernyő? – teszik fel a kérdést a szervezők, majd meg is válaszolják: mert İzmirben két évszak van, a nyár és az ősz. Izmirben napsütés van, és annak színes sárga. Izmirben eső esik, melytől az esernyő véd meg minket.

A fesztivál helyszínélül a Buca kerületben található Pembe Köşk és Tarık Akan Gençlik Merkezi szolgál. A pandémia miatt szigorú előkészületek után várják a közönséget. Mivel olyan filmek szerepelnek a programban, amiket először láthatnak a nézők (a török filmek estében Izmirben első vetítés, a nemzetközi filmek esetében országos premier), így a mozirajongók részről nagy várakozás előzi meg az eseményt.

A fesztivált Balkáni országok panorámája szlogennel rendezik meg, így a kiemelt vendég a horvát színész, rendező Rade Šerbedžija. A világhírű művész „Az én filmem” címmel előadást fog tartani. Egy török színésznő, Müjde Ar pedig a török filmvilágot képviseli meghívott vendégként.

Magyarországról Szász Attila Apró mesék című filmje vesz részt a nemzetközi filmek versenyében. A 2019-ben készült film SAVAŞIN YÜZÜ címmel került a versenyprogramba.

A történet szerint hónapokkal a II. világháború után zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.

A Félvilág, A berni követ és az Örök tél alkotóinak új történelmi romantikus thrillere sok izgalmat, fordulatot és érzelmet ígér. (forrás: port.hu)

Ezen a filmen kívül még egy magyar alkotást vetítenek (versenyen kívül). Bagota Béla rendezésében egy krimit láthatnak, melynek címe Valan – Az angyalok völgye. A film egy csavaros bűntény története, a rendező Erdélyt választotta forgatási helyszínül.

Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban.

Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanú, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is. (forrás: port.hu)

Vetítési időpontok és helyszínek:

Valan – VALAN

2020. október 16. (péntek) 18:00
Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi
SALON-1

2020. október 18. (vasárnap) 12:00
Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi
SALON-3

2020. október 19. (hétfő) 14:00
Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi
SALON-1 és SALON-3

Apró mesék – UZUN MASALLAR

2020. október 18. (vasárnap) 14:00
Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi

2020. október 20. (kedd) 19:30
Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi

2020. október 21. (szerda) 10:00
Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi
SALON-3

2020. október 21. (szerda) 12:00
Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi
SALON-2

2020. október 21. (szerda) 16:00
Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi
SALON-1

Erdem Éva – Türkinfo