Engin Akyürek

 „Nem hiszek a szerencsében vagy a lehetőségben. Nagyon fontos, hogy valaki tehetséges és elszánt legyen. A szerencse, a tehetség és hogy jó dolgokat csinálunk jó időben, tesz minket azzá, akik vagyunk. De mindenképpen a legfontosabb tulajdonság a tehetség” – Engin Akyürek

A török sorozatok rajongóinak biztosan nem kell bemutatni a Fatmagül (Fatmagül’ün Suçu Ne?), az Emlékek útvesztője (Bir Küçük Eylül Meselesi), a Piszkos pénz, tiszta szerelem (Kara Para Aşk) vagy a Nagykövet lánya (Sefirin Kızı) című sorozatok Magyarországon is népszerű sztárját, Engin Akyüreket.

Engin 1981. október 12-én született Ankarában. Édesapja nyugalmazott kormánytisztviselő, édesanyja háztartásbeli. Van egy öccse, Erin.

Gyermekkorában sokat focizott, az volt az álma, hogy híres focista lesz. Nagy Beşiktaş szurkoló.

A középiskola befejezése után az Ankarai Egyetemre járt, 2002-ben diplomázott. Egyetemi évei alatt kapcsolatba került a színházzal is.

A Türker İnanoğlu producer és Sakir Gürzumar rendező által készített Romantika című musicalt 2007. március 22-én mutatták be a Türker İnanoğlu Maslak Rendezvényközpontban, melyben Engin is szerepet kapott.

A musical egy roma család lányának és egy Harvardon tanult, gazdag és jólképzett fiúnak a szerelméről szól. Az előadás a két család közti kulturális, gondolati és életmódbeli különbségeket mutatja be egy vicces zenei komédián keresztül.

2004-ben részt vett a Törökország Csillagai (Türkiye’nin Yıldızlar) elnevezésű versenyen, amit meg is nyert.

Ez a verseny életének fordulópontja volt, innen már egyenes út vezetett a színészet felé. A verseny után számos ajánlatot kapott. Ennek köszönheti, hogy megkapta élete első sorozatbeli szerepét a Külföldi vőlegényben (Yabanci Damat). A 2004–2007 között futó széria producerei Yağmur Taylan és Durul Taylan voltak, és ez volt az első török sorozat, amelyet Görögország, majd Európa több országa is megvásárolt – így beindult a török sorozatok exportja.

A sorozat sikere miatt hatalmas rajongótáborra tett szert.

Akyürek 2006-ban megkapta élete első filmszerepét. A Zeki Demirkubuz nevével fémjelzett Sorsban (Kader) alakított Cevat szerepéért megkapta a Modern Filmszínészek és –színésznők Társaságának és a Filmírók Szövetségének a „Legjobb feltörekvő férfi színész” díját.

Következő sorozata, melyben még csak mellékszereplőként tűnt fel, a 2007–2008 között futó Fekete kígyó (Karayılan) volt, amely Gaziantep francia megszállásáról szól. Ez a török sorozatgyártás második legnagyobb költségvetésű alkotása.

Akyürek 2009-ben kapta meg a főszerepet a Ha felhő lehetnék (Bir Bulut Olsam) című sorozatban, melyben egy elmebeteg szeretőt alakít. Később úgy nyilatkozott, hogy ez volt élete legjobb szerepe, és ez a szerep áll szívéhez a legközelebb.

Akyürek Fatmagül (Fatmagül’ün Suçu Ne?) című sorozatban, mely 2010–2012 között futott  a török Kanal D csatornán, nyújtott alakítása miatt mindenki számára emlékezetes marad. A sorozat egy nemi erőszak áldozatává vált lány, Fatmagül (Beren Saat) életét mutatja be, Engin pedig a férfi főszereplő, Kerim Ilgaz szerepébe bújik. Kerim Ilgaz megformálása miatt számos díjjal jutalmazták, és a sorozatnak hála mind a Közel-Keleten, mind Latin-Amerikában nagy népszerűségre tett szert.

2014-ben a Bozcaadán játszódó Emlékek útvesztője (Bir Küçük Eylül Meselesi) című mozifilmben láthatták rajongói Farah Zeynep Abdullah oldalán.

2014-ben egy újabb sorozatban is láthattuk Engint: ő játszotta Ömer Demir nyomozót a Piszkos pénz, tiszta szerelemben (Kara Para Aşk).

A sorozatban nyújtott alakításáért megkapta a „Legjobb férfiszínész” díjat Szöulban, és ugyanebben a kategóriában jelölték a Nemzetközi Emmy-díjra is.

2015-ben egyik régi álma valósult meg: barátjával, Altay Öktemmel, létrehozták Kafasına Göre című folyóiratot. Az újság kéthavonta jelenik meg és amellett, hogy Engin egy-egy novellája is helyet kap benne, könyvekről, filmekről, zenéről és az élet fontos kérdéseiről is olvashatunk benne.

A Piszkos pénz, tiszta szerelem sikere után egy rövid időre visszavonult, majd 2017 januárjában tért vissza a tévéképernyőre a Mindhalálig (Ölene Kadar) című sorozatban.

Ezek után két mozifilmben játszott. Az egyik a Rád vannak bízva a gyermekek (Çocuklar Sana Emanet), amelyet 2018. március 23-án mutattak be és Akyüreken kívül olyan híres török színészek is feltűnnek benne, mint Serif Sezer, Hilal Altınbilek, Osman Alkas és a gyerekszínész Erin Devrim.

A másik filmszerepe pedig a 2019-ben bemutatott Egy szerelem, két élet (Bir Aşk İki Hayat).

A 2018-as év különösen fontos volt Engin számára, hiszen ekkor jelent meg Csend (Sessizlik) című könyve, amely 21 novellát tartalmaz, melyek közül 18 a már említett folyóiratban is olvasható volt. A történetek közül kettőt azonban kifejezetten a könyvbe írt, így azok nyomtatott formában itt olvashatók először. Ezek a Kiraz ağacı és a Bence de Sefa. A Csend azokat az éveket idézi fel az olvasókban, amikor az emberek még szívesen beszélgettek egymással, a szomszédok rendszeresen keresték egymás társaságát, a gyerekek az utcákon fociztak és az a boldogság, éppúgy mint a fájdalom az élet része volt.

A könyvben minden íráshoz rajzos illusztráció tartozik. Ezeket egy kedves barátja, Nalan Alaca készítette.

A könyv eladásából származó bevételt jótékonysági célra ajánlotta fel. A teljes összeget Törökország első nonprofit szervezete, a Darüşşafaka Alapítvány kapja meg, melyet 1863-ban azzal a céllal alapítottak, hogy a tehetséges gyermekeknek segítsen.

A könyv már spanyol és fárszi nyelvű kiadásban is kapható.

A 2019-es évet egy új sorozatban vállalt főszereppel zárta. A Star TV 2019. december 16-án kezdte el vetíteni a Nagykövet lánya (Sefirin Kızı) című szériát.

Forrás: en.wikipedia.org, sabah.com.tr, turkishcelebritynews.com, hurriyet.com.tr

Képek forrása: Engin Akyürek rajongói oldalai a facebookon

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here