A Szulejmánnal többre megyünk, mint ezzel az ATV-n sugárzott sorozattal

Forrás: youtube.com

A Fejezetek a magyar-török kapcsolatok történetéből című doku-sorozatról van szó.

Miért olyan unalmas az ismeret? Amikor szép, pontos kijelentő mondatokban tudhatunk meg információkat, amelyek ráadásul még valószínűleg igazak is. Olvassuk, elalszunk. Hallgatjuk az idegenvezető, a tárlatvezető, a túravezető, a múzeumi szakértő szájából, és mennénk, futnánk, menekülnék előlük bármerre. Ugyanezt a hatást váltja ki az ismeretterjesztő filmek, műsorok többsége is.

Unalmas, mert nem vágyunk mindenféle ismeretre, semmi közünk az egészhez, csak elhisszük, hogy ezt meg azt tudni illene. Illem, kötelesség, tisztelet. Ezért állunk sorba és költünk el vagyonokat hazánk és a nagyvilág kulturális zarándokhelyein. Kemény megpróbáltatás, de ha még duruzsolják is a fülünkbe, hol vagyunk, mit látunk, miért keletkezett, miért pont itt, mi benne a csoda, szinte elviselhetetlen. Szerencsére a kísérők egyre több programnál tisztában vannak ezzel, nem kényszerítik ránk a tudásukat, engednek szabadon ismerkedni a nevezetességgel, és ha kérdezünk, készséggel válaszolnak. De az ismeretterjesztő film képtelen erre. A legjobb szándékkal elénk rakja a megismerendőt, és mint egy fogfúró tágítja a hiányos tudás lukát a gyökerekig, hogy betömhesse vele. Ó, borzalom!

Az iskolában a gyerekek talán örülnek, mikor meghallják, hogy az órán vetítés lesz. Gondolják, annyi előnye biztos van, hogy nem kell annyira figyelni. De kiderül, a tanár sokkal kevésbé unalmas, mert néha megakad, vagy éppen szárnyalni kezd a lelkesedéstől. Az ismeretterjesztő anyag pedig csak darál, darál. Tökéletesen kikapcsolja a figyelmet, és elgondolkozni, elkalandozni sem hagy. Egyszóval, állandóan tapasztaljuk, mégse vesszük elég komolyan, hogy az ismeret közvetítése komoly mutatvány. Felkelteni az érdeklődést, majd megfelelő ritmusban vezetni az ismeretlenben, és mindig időben meggyújtani benne egy újabb tájékozódási lámpát. Nem kis művészet, amire a tanárok vállalkoznak.

Folytatás

Forrás: nepszava.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here