Simit – Szegedi Ági

osztálytali 006Hozzávalók:

Kb. 60 dkg liszt (amennyit a tészta felvesz, a liszt minőségétől is függ)
3 dkg friss élesztő v. egy csomag instant
½ pohár langyos tej
1 tk. cukor
0,5 dl étolaj
½ pohár langyos víz
1 tk. só
½ pohár üzüm pekmezi (mustméz, török boltban kapható)
½ pohár víz
Szezámmag

A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, olajat, felfuttatott élesztőt és a szükséges mennyiségű langyos vízzel a szokásosnál picit keményebb tésztát gyúrunk. Letakarva meleg helyen megkelesztjük.

A tésztából kb. tojásnyi darabkákat tépkedünk, majd hosszúkás rudacskákat sodrunk belőlük. Kettőt-kettőt összetekerve, végeiket összenyomva karikává formázzuk.

A szezámmagot kissé megpirítjuk (vigyázzunk, nehogy keserű legyen, épp csak egy kis színt kapjon), tálcára kiöntjük. A pekmezt elkeverjük a vízzel. A karikákat a hígított pekmezbe mártjuk, belehempergetjük a szezámmagba, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített, forró sütőben (kb. 200-220°-on) szép pirosra sütjük. Török teával tálaljuk.

Afiyet olsun!

2014-08-14
Szegedi Ági / Türkinfo