Şakşuka – Szegedi Ági

Hozzávalók:itthoni-2783-1

4-5 db padlizsán
2 ek olívaolaj
2-3 db paprika (zöld színű mutat a legjobban)
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4-5 db paradicsom
1 tk sűrített paradicsom (domates salçası)
1 kk cukor
Só, ízlés szerint fűszerek (én borsot, római köményt és kakukkfüvet használtam)
Olaj a sütéshez
Petrezselyem (opcionális)

A padlizsánokat alaposan megmossuk, ízlés szerint meghámozhatjuk, de nem szükséges. Jó megoldás, ha a felét meghámozzuk, felét meghagyjuk héjasan. Kockákra vágjuk és sós vízbe áztatjuk.

A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a paprikát felkockázzuk. A paradicsomokat pár pillanatra forró, majd hideg vízbe mártjuk, héjukat lehúzzuk, feldaraboljuk.

A padlizsánkockákat alaposan kinyomkodjuk, papírtörlőn szétterítjük, hogy a vizet felszívja róla. Két serpenyőt teszünk fel a tűzhelyre, egyikben az olívaolajon elkezdjük pirítani a vöröshagymát, másikban bőven étolajat melegítünk, melyben apránként kisütjük a padlizsánt. Ismét papírtörlőre tesszük, hogy leitassuk a felesleges olajat.

A már aranysárga vöröshagymára rádobjuk a fokhagymát, és amint érezni kezdjük az illatát, a paprikát is. Ezzel tovább pároljuk. Ha a paprika leve már eltűnt a serpenyőből, keverjük hozzá a sűrített paradicsomot, ezzel pirítsuk 1-2 percig. Végül beletesszük a paradicsomot is, sózzuk, cukrozzuk, fűszerezzük. Amint elfőtte a levét, kész.

Tálaláskor alulra szedjük a sült padlizsánt, tetejére pedig a paradicsomos mártást. Ízlés szerint meghinthetjük finomra vágott petrezselyemmel. Akár melegen, akár hidegen, köretként vagy előételként (meze) egyaránt fogyasztható. Szokás gazdagítani egyéb zöldségekkel is (pl. sárgarépa).

Afiyet olsun!

itthoni-2784-1Szegedi Ági / Türkinfo