Şahika Ercümen második merülése az Antarktiszon

Şahika Ercümen szabadúszó világrekorder Törökország első antarktiszi kutatóközpontjának felavatását a fehér kontinens jeges vizében történő második merülésével ünnepelte.

Ercümen már korábban csatlakozott Törökország 3. Nemzeti Antarktiszi Tudományos Expedíciójához. Március elején török tudósok csapata érkezett a Horseshoe-szigetre, miután megküzdöttek néhány súlyosabb viharral. Itt építették fel Törökország első, ideiglenes kutatóbázisát, mely három évig fog működni. Ercümen szintén segített a tudósoknak az építkezésben.

Ercümen nem használ különleges ruhát merülései során, a sarkvidéki, mínusz 15 Celsius fokos vízben történő úszásakor. A hideg ellenére Ercümen az úszó jéghegyek között majdnem egy órát töltött a jeges vízben.

Utazását egy dokumentumfilmben is megörökítik.

Ercümen a merülést követően az Anadolu Hírügynökségnek (AA) elmondta: „Különböző eszközöket használtunk, és kemény munkával sikerült a bázist megépítenünk. Ezt követően az edzőmmel úgy döntöttünk, hogy ezt egy merüléssel ünnepeljük meg.”

Ercümen történelmet írt február 5-i György király-sziget közeli búvárkodásával, mivel így ő lett az első török nő, aki szabadmerülést hajtott végre az Antarktiszon. A kilencszeres világrekorder több, mint két percig maradt a víz alatt.

A hónap elején Törökország második kutatócsoportja, amelyet Burcu Özsoy tudós vezetett, 30 napos expedícióra indult az Antarktiszra.

A korábbi expedíció során az első török kutatócsoport tagjai – orvosok, botanikusok, geológusok és óceánográfusok – az éghajlatváltozás hatásainak tanulmányozására érkeztek az Antarktiszra.

Az Antarktisz egy országhoz sem tartozik, és nincsenek őslakosai sem. A „béke és tudomány” kontinensének nevezik, mióta az 1959-es Antarktisz-szerződés során tudományos kutatási területté nyilvánították.

A Nemzeti Antarktiszi Program Menedzsereinek Tanácsa 1988-ban alakult, 30 tagból áll és több mint 100 kutatóközponttal rendelkezik a kontinens közepesen enyhe régióiban.

Az Isztambuli Műszaki Egyetem Sarkkutató Központját 2015-ben hozták létre az Antarktiszon. Küldetése az Antarktisz kutatása és Törökország pozíciójának erősítése a nemzetközi tudományos közösségben.

Fordította: Lukács Eszter – Türkinfo

Forrás: Daily Sabah