Török búvárnő csatlakozik az Antarktisz-kutatócsoporthoz

A nemzetközileg is elismert török ​​búvárnő, Şahika Ercümen csatlakozik a jeges kontinenst vizsgáló török ​​kutatócsoporthoz.

Ercümen úgy nyilatkozott, hogy 30 nap alatt fogja elérni a sarkot egy olyan hajón, amelyen sem internet, sem mobiltelefonos csatlakozási lehetőség nincs.

Ercümen január végén indult el, és utazását egy dokumentumfilm is megörökíti majd.

Azt is elmondta, hogy olyan bálnákkal, pingvinekkel és fókákkal merül majd, melyek még soha nem találkoztak emberrel, és arról is beszámolt, mennyire büszke arra, hogy képviselheti országát.

Az Antarktisz tudományos kutatási övezetnek számít az 1959-es szerződés óta, amelyet Törökország is aláírt. Törökország első antarktiszi kutatóközpontját, az Isztambuli Műszaki Egyetem Sarkkutató Központját 2015-ben hozták létre. A központ küldetése az Antarktisz kutatása és Törökország aktív részvételének megteremtése nemzetközi tudományos szinten.

2016 áprilisában utazott az első török ​​kutatócsoport – 7 egyetem 14 medikusa, botanikusa, geológusa és oceanografusa – az éghajlatváltozás hatásainak tanulmányozására.

Şahika Ercümen 1985. január 16-án született Canakkaléban, ahol a Gazi Általános Iskolát követően a Milli Piyango Anatólia Középiskolában tanult. Ezt követően Ankarába ment, hogy a Baskent Egyetem Egészségügyi Tudományok Karán dietetikus diplomát szerezzen. Víz alatti sportjait könnyűbúvárkodással és víz alatti rögbivel kezdte. 2001 óta különböző víz alatti sportokat űz és négy nemzeti csapatban is tag. Világ- és Európa Bajnokságokon vesz részt víz alatti jégkorong, víz alatti rögbi, víz alatti tájékozódás, valamint szabadtüdős merülés csapattagjaként.

2011. február 11-én elért eredményével a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, jég alatti dinamikus apnea számban megtett 110 méterével (egy levegővel megtett távolság víz alatt). Korábban a férfiaknál 108 m, míg a nőknél 70 m volt a rekord, így mindkét nem rekordját megdöntötte.

Ercümen 2016-ban megdöntötte a szabadtüdős merülés világrekordját is Kaş partjainál.

Az Antarktisz kutatásában több török nő is részt vesz, melyről egy korábbi cikkünkben olvashatnak.

Lukács Eszter – Türkinfo

Forrás: Daily Sabah, Wikipedia

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here