Safranbolu, egy igazi török város

Valószínűleg Törökország minden kisvárosa pont így festene, ha néhány évtizeddel ezelőtt nem tört volna ki a törökökön a beton-láz. Az oszmán kultúra él és virágzik a városban, ennek köszönhetően lett része az UNESCO Világörökségének. 

Az 1970-es években az ország nagy része még élénken őrizte az oszmán idők emlékét. Majd ezeket az ősi épületeket elkezdték tervszerűen lebontani, hogy helyükre toronyházakat emeljenek. Az ország észak-nyugati részén fekvő, kb. 40.000 fős város azonban úgy döntött, megálljt parancsol ennek az építészeti vandalizmusnak és megpróbálja átmenteni a régi idők nyomait a jövő számára.

A macskaköves utcák, a hatalmas régi török házak, egy 17. századi fürdő, rozoga, fából készült kis üzletek és az ódon vaskereskedés így menekülhettek meg és teszik napjainkban Safranbolut Törökország legbájosabb és legautentikusabb városává.

Safranbolu olyan, mint egy megelevenedett múzeum. A város utcáit járva szinte minden látványosságszámba megy, mintha csak egy skanzenben sétálnánk. Mecsetek, karavánszerájok és több száz oszmán korból megmaradt ház díszíti a várost, melyekben kézművesek űzik ma is hagyományos török mesterségeket, mondani sem kell, tradicionális módon.

A teljes cikk innen érhető el: mienkavilag.hu