Ritka fotók a katonákkal őrzött ciprusi kísértetvárosról

Varószia valaha felkapott üdülőhely volt, negyvenöt éve azonban senkit nem engedne be oda. Az AFP fotósának azonban nemrég sikerült képeket készíteni a kihalt épületekről, némelyiket pedig belülről is megörökítette.

Több kilométernyi homokos tengerpart, hatalmas hotelek egymás után – csak a vendégek hiányoznak. A Famagusta városához tartozó Varószia (angolul Varosha, törökül Maraş) népszerű üdülőhely volt Ciprus 1974-es kettéosztása előtt. Olyan hírességek jártak oda nyaralni, mint Richard Burton vagy Brigitte Bardot, az Argo Hotel pedig Elizabeth Taylor kedvenc szállodája volt. Az üdülőhelyet valaha Ciprus Riviérájának hívták.

Negyvenöt évvel ezelőtt azonban a török-görög etnikai villongások katonai puccsba torkollottak, Törökország pedig elfoglalta a sziget északi harmadát. A görög ciprióták által lakott Varószia épp az északi oldalra esett, ezért a török csapatok közeledtével lakói elmenekültek. Azt tervezték, hogy a helyzet normalizálódása után visszatérnek, ám az üdülőhelyet a török hadsereg kerítéssel vette körbe, és lezárta. Varószia azóta kísértetváros, ahol évtizedek óta nem nyúltak semmihez.

A Famagustát meglátogató turistákat kerítés és katonák állítják meg a tengerparton, ha arra tévednek (mi itt írtunk róla beszámolót). Az AFP fotósának azonban nemrég sikerült képeket készítenie a lezárt terület belsejéről, amelyeket az alábbi fotóra kattintva tekinthet meg.

Forrás: www.origo.hu