Rekordprofit várható a török bankszektorban

Kép forrása: www.bddk.org.tr

A bankok a jelenlegi szabályok szerint csak nyereségük tizedét fizethetik ki osztalékként, ezen változtatni szeretnének. Az első tíz hónapban a szektor teljes nyeresége 17,9 milliárd dollár volt.

A nagyobb török bankok rekordméretű profitra tettek szert 2022-ben, amelynek egy részét osztalék formájában kifizetnék a részvényeseknek. Erre vonatkozó kérelmüket már benyújtották a török Bankszabályozási és Felügyeleti Ügynökséghez (BDDK).

A hitelezők nettó nyeresége 2022 első tíz hónapjában éves szinten csaknem 336 milliárd lírára, azaz átszámítva 17,9 milliárd dollárra, 6793 milliárd forintra duzzadt. Ezt a 408 százalékos növekedést annak ellenére érték el, hogy az év első tíz hónapjában 24 éve nem tapasztalt, 85 százalék feletti inflációt mértek. – értesült a Reuters meg nem nevezett forrásokból.

A rekorderedményt leginkább az inflációkövető kötvények hozták. A BDDK csütörtökön hozza nyilvánosságra az év első tizenegy hónapjának nyereségeit. Tavaly a hitelezők nettó nyereségük 10 százalékát fizethették ki, míg az azt megelőző években a BDDK ajánlása alapján a profittal a tőketartalékot növelték.

Szakemberek 2023-ra kisebb inflációt és nyereséget várnak. Növeli a hitelpiacok bizonytalanságát, hogy jövőre elnöki és parlamenti választásokat tartanak. Győzelme esetén a jelenlegi ellenzék eltörölné a jelenlegi unortodox monetáris politikát, beleértve az alacsony kamatokat is. A legnagyobb valószínűsége viszont Recep Tayyip Erdogan regnáló elnök újraválasztásának van.

Forrás: www.vg.hu