Az utolsó török bankok is leállítják Putyin kártyás rendszerét

Kép forrása: fr.wikipedia.org

Három török állami bank döntött az orosz Mir fizetési rendszer leállítása mellett, amely egy újabb példája annak, hogyan kényszerítik a nyugati szankciók az országokat arra, hogy elhatárolódjanak Moszkvától – írja a Bloomberg.

A három állami bank az utolsó Törökországban, amely még mindig feldolgozza az orosz Mir kártyákkal végrehajtott tranzakciókat. Kedden azonban arról döntöttek, hogy lekapcsolják magukat a rendszerről. A líra a híreket követően a kissé javítani tudott a pozícióján.

Törökországba folyamatosan érkeznek menekültek Oroszországból, az eladott lakások havi bontása alapján pedig már az oroszok számítanak az első számú külföldi vásárlóknak. A Mir rendszerből való kilépés ezekre a tranzakciókra is hatással lesz – írja a Bloomberg.

A Turkiye Halk Bankasi, a TC Ziraat Bankas és a Turkiye Vakiflar Bankasi TAO döntése a Mir elhagyásáról fordulatot jelent az Oroszországot célzó szankciókkal kapcsolatos török álláspontban. Recep Tayyip Erdogan elnök Oroszország ukrajnai inváziója óta egyensúlyoz a nyugati és az orosz fél között. Tartózkodott attól, hogy bevezesse az Egyesült Államok és az Európai Unió által bejelentett szankciókat, de találkozott és tárgyalt is Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A török elnök hozzáállás a múlt heti ENSZ éves gyűlés után kezdett megváltozni. Közvetlenül visszatérése után Erdogan összehívta vezető tisztviselőit, köztük Nureddin Nebati pénzügyminisztert, hogy megvitassa vele a Mir alternatíváit. Ugyanezen a napon Erdogan szóvivője, Ibrahim Kalin egy országos tévécsatornán kijelentette, hogy Törökország egyértelműen Ukrajna oldalán áll a háborúban, és felszólította Oroszországot, hogy vonuljon ki az általa megszállt területekről.

Eközben az ukrán hadseregegyik hírhedt katonai drónját, a Bayraktart Erdogán vejének cége gyártja.

Forrás: www.portfolio.hu