Rekordközeli mennyiség teremhet ebből a gyümölcsből

Kép forrása: www.pikrepo.com

A török almatermesztés az elmúlt hat évben folyamatosan bővült.

Törökország: az USDA előrejelzése szerint 4,77 millió tonna almát takaríthatnak be a világ második-harmadik legnagyobb almatermesztő országában – írja a fruitveb.hu

A török almatermesztés az elmúlt hat évben folyamatosan bővült
A lista élén Kína áll a maga átlagában 40 millió tonna körüli termésével, mögötte a dobogó második-harmadik fokán az Egyesült Államok és Törökország osztozik 4,2-4,8 millió tonna közötti megtermelt mennyiséggel.

A török almatermesztés az elmúlt hat évben folyamatosan bővült a modern ültetvények előre törésének eredményeképpen, az idei szezonra pedig jelentős ültetvényterület érte el a termőkort. A kedvező időjárás miatt a termés volumene és a minőség nagyon jónak ígérkezik, a tavalyi 4,49 millió tonna után az USDA prognózisa szerint 4,77 millió tonnás termés várható.

Kiemelkedő a Starking mennyisége
Törökországban – köszönhetően a változatos földrajzi adottságainak – több száz almafajtát termesztenek, de ezek közül csak néhány kerül nagy mennyiségben piacra. A legfőbb fajták közé tartozik a Starking, a Golden, az Amaszia és a Granny Smith – ezek együttesen adják a teljes termés 75%-át. Még a fő fajták közül is kiemelkedő a Starking 38%-os részaránya, ami a tavalyi szezonban 1,77 millió tonna körüli termést jelentett.

Érdekesség, hogy az utóbbi idényekben annak ellenére nőtt folyamatosan a Starking és a Golden volumene, hogy az ültetvényterületük eközben zsugorodott.

A feltörekvő fajták között az olyan piros héjú, édes fajták dominálnak, mint amilyen a Starkrimson, a Scarlet Spur és a Red Chief. Ennek oka, hogy bár a törökök frissen elfogyasztják a belföldön megtermelt alma 80%-át, még jelentős exportőrök is: fő célpontjaik India és Oroszország, és a közeljövőben a Közel-Keleten is nagyobb áttörést terveznek, ahol ezeket a fajtákat kedvelik.

Folytatás

Forrás: www.agroinform.hu