Rekordáron kelt el egy üveg whiskey az isztambuli reptéren

A Török Köztársaság országhatárain belül a valaha volt legdrágább áron értékesítettek egy üveg whiskeyt. A Japánban gyártott italt 55 évvel ezelőtt tették hordóba. A kínai vásárló 488.000 eurót, azaz 7.889.886 török lírát, mintegy 174 millió forintot fizetett érte.

Az italt 55 éven át érlelték a japánul mizunara néven ismert (egy fajta tölgy, latin neve: Quercus crispula) fából készült hordóban. Nem ez az egyetlen whiskey gyártó, aki a fa áldásos hatását kihasználja, ám a Suntory nevű cég igazi limitált szériát bocsátott piacra.A birtokukban lévő legöregebb hordóból töltöttek meg 200 db kristályüveget a tokiói olimpia tiszteletére.

Forrás: Norio NAKAYAMA / flickr

A palack különleges dobozba került, melyet a japán Suruga megyéből származó viaszbevonattal fedtek be. Az 55-ös számot aranyporral vitték fel rá. Az üveg száját lezáró papír kézi gyártású és Echizen japán városban állították elő, és amit Kiotóban készült fonallal kötöttek le. Száz üveg került a világ különböző repülőtereire még decemberben, ahol licitálás után vásárolhatják meg a vevők.

Az isztambuli elkelt, majd az amszterdami Schipol reptéren 19 ajánlat után 675 ezer eurónál zárták a licitet.

A cikk forrása angolul: airport-world.com

Török nyelven: t24.com.tr

Türkinfo