Real Madrid, Juventus, Benfica, Inter: a balhék ellenére óriási fejlődésen megy keresztül a török labdarúgás – ellenfélnéző

A török labdarúgó-válogatott (2016) Forrás: commomns.wikimedia.org

Mitől lendült fel az utánpótlásnevelés, lesz-e türelem Montellával szemben, kezelhetőek-e a szurkolói rendbontások és hogyan tekintenek a törökök Magyarországra? Kérdések és válaszok a két ország találkozója előtt.

Péntek este a szintén a nyári Európa-bajnokságra hangoló Törökországot fogadja a magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában felkészülési mérkőzésen. A félholdasok hozzánk hasonlóan sorozatban harmadszor szerepelhetnek a kontinensviadalon, és ugyancsak olasz a szövetségi kapitányuk. Szintén hasonlóság a két válogatott között, hogy immár a legerősebb csapatok ellen is képesek meglepetést okozni, a játékosok közül pedig egyre többen szerepelnek topligákban. Bár a világranglistán néhány hellyel mögöttünk jegyzik, a törökök keretének értéke közel a duplája a miénknek, 313 millió euró. Elsőként erről a különbségről kérdeztük a négy évtizede Budapesten élő török újságírót, Mehmet Basarant.

„Nagyon sokan fociznak külföldön erős csapatokban, emiatt is felment az áruk. Azért is értékesebb sokkal a török válogatott, mint a magyar, mert több játékos szerepel magasan jegyzett bajnokságokban. A csapatkapitány, Hakan Chalhanoglu mellé érkeznek hamarosan a fiatalok: a 19 éves Arda Güler már bemutatkozott a Real Madridban, a 18 éves Semih Kilicsoy a Besiktas támadója, akiért már 30-40 millió körüli összegeket kínálnak az európai sztárcsapatok. Gazdasági válság van Törökországban, megugrott az euró árfolyama a lírával szemben, ezért jelentősen megnőtt a futballklubok működési költsége. Mindezt kiküszöbölendő próbálnak bevételekre szert tenni.

Komoly fejlesztéseket hajtottak végre az utánpótlásnevelés területén. Az egész országot lefedik, sőt az Európa szerte szétszóródott családok tizenéves tehetségeit is megpróbálják hazacsábítani.

Ezek a lépések a fejlődés kulcsai” – világította meg a hátteret lapunknak Mehmet Basaran.

Folytatás

Forrás: mandiner.hu