Hozzávalók: (2dl-es poharat használtam mércének)
5,5 pohár liszt
1cs instant élesztő
1ek cukor
1tk só
1,5 pohár langyos tej
1 pohár langyos víz
2ek olívaolaj
A tetejére:
1 tojássárgája
1ek víz
1tk joghurt
Szezámmag, kerti katicavirág mag
Egy mélyebb tálba szitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a cukrot, a sót és a szárított élesztőt. Közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a tejet és az olívaolajat, majd a víz fokozatos adagolásával lágy kenyértésztát dagasztunk. Amikor a tészta már kellőképpen összeáll, még további 10 percen át dagasztjuk. Langyos helyen, letakarva egy órán át kelesztjük.
Közben a sütőt 200°C-ra előmelegítjük. A tojássárgáját simára keverjük a joghurttal és a vízzel. A megkelt tésztát átgyúrjuk és újabb 20 percig hagyjuk kelni.
Egy tálkába vizet készítünk. A kerek sütőformával rendelkezők előnyt élveznek, de hagyományos sütőtepsiben sem lehetetlen elkészíteni lepénykenyerünket. A tésztát beleöntjük a sütőformába és nedves kézzel alaposan lenyomkodjuk, széthúzzuk, kerek formára igazítjuk. Ezután a szélétől kb. 2-3 cm-rel beljebb, ujjaink segítségével, körben egy peremet formázunk. Ugyanilyen módon kockásra v. rombuszmintásra nyomkodjuk a tészta közepét is, közben kezünket folyamatosan vizezzük. Nem kell finomkodni a nyomáskor – ha nem nyomkodjuk le eléggé, sülés közben elveszíti a formáját.
Ha ezzel megvagyunk, kenőtoll segítségével megkenjük a joghurtos tojássárgájával, végül megszórjuk a magokkal. Sütés előtt még további 20 percig hagyjuk kelni langyos helyen. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Miután kivettük a sütőből, pici vízzel megspricceljük a tetejét és tiszta konyharuhával letakarjuk. 15 perc elteltével tálalhatjuk.
Szegedi Ági / Türkinfo