Ramadán (Ramazan) 2015 – a pide

ramadan-pideUtolsó óra, utolsó nap, nem fog az agy… na az nagyon nem…

Mai az utolsó böjtölős napunk. Így a legvégére a Ramadán (Ramazan) legfinomabb részét hagyom: a pidét.

A pide azért jó… mert ez a legjobb dolog a Ramadánban.

Először is friss, és ropogós. Legjobb pedig, hogy vacsora előtt sütik a pékek. Így sokszor olyan friss és forró, hogy alig bírjuk hazavinni. (és persze alig bírjuk megállni, hogy megegyük – többesszámot használok, mert én, meg a bal szemem, a jobb szemem, az orrom…a gyomrom meg morog hozzá, hogy ő is akarja).

Igazándiból ez a Ramadán legjobb része. Igen írtam már… de tényleg ez a legjobb.

Ezért érdemes egész nap várni. Meg egész évben.

Nincs is jobb, mint a forró pide, vajjal a tetején, amikor az olvadozik… majd ropog az egész…

És ha elfogy, akkor vissza ki lehet menni az utcára, mert a pékek egész éjjel nyitva vannak, és egészen biztosan lesz majd olyan pide, ami éppen most került ki a kemencéből.

A pide azon kívül, hogy finom, jelkép is.

Ugye ismerjük a kenyér, mint alapvető étel szimbólumát. Mindenhol megtaláljuk, vallásban, stb… Amit a legszegényebb is megkap és jól lakik vele.

Éppen ezért a Ramadán legfőbb szimbólumai is a pide.

Részletek >>>

isztambul.info