Putyin olyan országba látogat, ahol a háború kitörése óta nem járt

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Hakan Fidan török külügyminiszter közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan Törökországba látogat, hogy megvitassa Recep Tayyip Erdogan török elnökkel az Ukrajnának szánt fekete-tengeri gabonaexport új elképzeléseit.

Vlagyimir Putyin hamarosan Törökországba látogat – közölte a török külügyminiszter vasárnap késő este. Ez lenne Putyin első útja egy NATO-országba azóta, hogy Oroszország két évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát – írja az ABC News.

Hakan Fidan török külügyminiszter elmondta, hogy Putyin és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozóján az ukrán gabonaexport Fekete-tengeren keresztüli átengedésének új módja lesz a középpontban. A látogatás időpontját nem említette, de a török média arról számolt be, hogy Putyin február 12-én érkezik.

A Nemzetközi Büntetőbíróság 2023-ban elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Ez nagyban korlátozta külföldi utazási lehetőségeit, viszont Törökország, Oroszországhoz hasonlóan, nem tagja a bíróságnak, így Putyin a letartóztatástól való félelem nélkül látogathat el a helyszínre.

Törökország igyekezett jó kapcsolatot ápolni mind Oroszországgal, mind Ukrajnával. Elutasította, hogy csatlakozzon a Moszkva elleni nyugati szankciókhoz, és támogatta Ukrajna területi integritását, valamint fegyvereket szállított Kijevnek.

Forrás: index.hu