Pontosítanak az eljárásrenden az Isztambuli Biennálé kurátori kinevezését övező botrány után

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Az Isztambuli Biennálé, a Közel-Kelet egyik legfontosabb rendszeres művészeti kiállításának szervezői új struktúrát hoztak létre a kurátorok kiválasztására a 2024-es kiadás körüli vitákat követően.

A biennálé múlt csütörtökön kiadott közleménye csak nagy vonalakban utalt az összeférhetetlenségi vizsgálatra, amely azután kezdődött, hogy Defne Ayas kurátort elutasították Iwona Blazwick javára, aki korábban a biennálé saját tanácsadó bizottságának tagja volt.

A mostani döntést megelőzte, hogy több mint 80 művész és kurátor írta alá azt a nyílt levelet, amelyben felszólították az Istanbul Foundation for Culture and Arts-ot (İKSV), hogy hozza nyilvánosságra a biennále kurátorának kinevezésére vonatkozó kiválasztási eljárásokat, mivel többen politikai nyomásgyakorlást és öncenzúrát emlegettek az eredetileg kiválasztott vezető cseréje után.

Februárban az Isztambuli Biennále tanácsadó testülete egyhangúlag Defne Ayas Berlinben élő török kurátort választotta a legjobb jelöltnek a következő biennále kurátorának. A kiállítást adminisztráló İKSV magánalapítvány azonban elutasította a testület javaslatát, és helyette Iwona Blazwicket, a Whitechapel Gallery korábbi igazgatóját nevezte ki. Blazwick a kiválasztásakor tagja volt annak a tanácsadó testületnek, amelynek feladata a biennálé kurátorának kiválasztása volt.

Folytatás

Forrás: amu.hvg.hu