Peynirli sebze çorbası (Sajtos zöldségleves) – Szegedi Ági

török2014 342Hozzávalók:

1 db piros húsú paprika (pl. kaliforniai)
1 db sárga húsú paprika
1 db sárgarépa
1 db zellerszár (ha gumós zellerünk van, a gumó is jó bele)
1 db vöröshagyma
10 dkg reszelt sajt
2 pohár tej v. 1 pohár főzőtejszín
3 pohár csirke alaplé ( leveskockából is lehet)
1 ek vaj
1 ek liszt
1 ek olívaolaj
1 nagyobb gerezd fokhagyma
Só, bors, őrölt kömény, őrölt római kömény, őrölt koriander – ízlés szerint

Amennyiben nincs otthon csirke alaplevünk, elkészítjük leveskockából. Közben apró kockákra vágjuk a paprikákat, a sárgarépát és a zellert – a zellerszárat csak feldaraboljuk. Finomra aprítjuk a vöröshagymát, összezúzzuk a fokhagymát.

A vajat megolvasztjuk egy fazékban, hozzáadjuk az olívaolajat. Ezen megdinszteljük a vöröshagymát, majd arra rádobjuk a fokhagymát. Amint érezzük az illatát, jöhet a sárgarépa. Kb. 2-3 perc dinsztelés után rátesszük a zellert. Ha szárzeller, szintén elég 2 perc. Ha gumós, akkor valamivel több ideig pároljuk.

Ezután hozzáadjuk a paprikákat, jól összekeverjük, fűszerezzük. Újabb 2 perc után meghintjük egy kanálnyi liszttel, ezzel is kicsit pirítjuk még. Végül felöntjük a csirke alaplével és összefőzzük. Ha jobban szeretjük a krémleveseket, botmixerrel beleturmixolhatunk, de hagyjunk benne darabos részeket is, mutatósabb lesz.

Amennyiben tejet használunk, mielőtt a leveshez öntenénk, felmelegítjük. A tejszínnel ugyanezt nem kell megtenni. Összeforraljuk. A reszelt sajtot ekkor is belekeverhetjük, majd – amint felolvad – a levest forrón tálaljuk, de felszolgálhatjuk az asztalon külön is és mindenki ízlés szerint tesz a tányérjába. A levest tetszés szerint díszíthetjük tejszínnel, paprikaszínnel (vajban feloldott pirospaprika), finomra vágott zellerlevéllel.

Afiyet olsun!

2014-12-19
Szegedi Ági / Türkinfo