Perréből származó mozaikot mutatnak be Adıyaman tartományban

A kilenc évvel ezelőtt, Törökország keleti tartományában, Adıyamanban feltárt ősi város, Perre mozaikját hamarosan a látogatók is megcsodálhatják.

A 155 m2 területű mozaikot 2009-ben találták Perrében, amely egyike volt a Kommagéné királyság öt kiemelkedő fontosságú városának. A Kommagéné királyság i.e. 162 és i.sz. 72 között létezett, a Római Birodalom után, és a Perzsa Birodalom létrejötte előtt. A különleges mozaikot most az eredeti helyén állítják ki.

A területen az Adıyaman Múzeumi Igazgatóság munkatársai végeztek ásatásokat, melynek során a mozaikon különféle motívumokat fedeztek fel: szőlőlevelet, szőlőfürtöt, szarvast, kakast, csirkét és darumadarat is. A mozaik valamiféle szövettel és földdel is be volt borítva, feltételezhetően azért, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól. A mozaikon hatszögletű és gyémánt alakú vésetek is láthatók, valamint szívalakzat és háromdimenziós formák is.

Perrében 2013-ban indult útjára egy projekt, melynek keretében olyan sétautakat alakítanak ki, melyeken körbejárható az egész mozaik. A munkálatokkal hamarosan elkészülnek.

A mozaik megóvása érdekében egy tető épül a terület fölé, majd a kép teljes megtisztítása után már a látogatók is megcsodálhatják.

Az Adıyaman Múzeum igazgatója, Mehmet Alkan az újságíróknak elmondta, hogy a mozaik 130 m2-es része nagyon jó állapotban maradt meg. Nagy valószínűséggel az 5. században készült. A mintákat fekete, fehér és kék kerámiadarabokból rakták ki.

Perre ősi városa a Kommagéné királyság fővárosa, Samosata (mai nevén Samsun) és Melitene (ma Malatya) között helyezkedett el és a római korban gyönyörű folyóiról volt ismert. Kősírokat és szökőkutakat is találtak itt, melyek még ma is működnek.

A város pihenőhelyül is szolgált: utazók, karavánok és katonák is előszeretettel álltak meg itt útjaik során.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo