Oroszok építik a török atomerőművet

Kép forrása: www.pikrepo.com

A távolból indította el a török és az orosz elnök a dél-törökországi Akkuyu atomerőmű harmadik blokkjának építését.

Ha elkészül ez az erőmű lesz Törökország első atomerőműve, és összesen négy nyomottvizes reaktorblokkból fog állni. Ilyen, az 1960-as években tervezett rendszerű atomreaktorok működnek Magyarországon is.

Mindkét ország vezetője a szoros barátság bizonyítékaként látják az orosz erőmű megépítését a Földközi-tenger partján.

„A nagyra becsült barátommal folytatott szoros párbeszéd nem csak a kétoldalú kapcsolatokban játszik kulcsszerepet, hanem a regionális béke és stabilitás megőrzésében is. Líbiát Karabahig, Szíriától más ügyekig látjuk a török-orosz együttműködés eredményeit” – mondta Recep Tayyip Erdoğan török elnök.

„Túlzás nélkül állíthatom, hogy az energiaszektor zászlóshajója lesz ez a projekt. Ez minőségileg új szintet hoz a kétoldalú kapcsolatokba, és tovább mélyíti a már így is sokoldalú orosz-török kapcsolatokat, mely megerősíti barátságunkat, és a népeink közötti kölcsönös megértést” – mondta Vlagyimir Putyin.

Törökország elektromosenergia-ellátását jelenleg elsősorban gáz- és vízierőművekből oldják meg, a gáz többségét Azerbajdzsánból, Iránból és Oroszországból vásárolják. A Földközi-tenger medencéjéből még több gázt szeretnének kitermelni, de ez Ciprus és Görögország ellenkezése miatt biztonságpolitikailag veszélyes vállalkozás.

Forrás: hu.euronews.com