Öngólt rúgtak Erdogan rajongói

Forrás: commons.wikimedia.org

Noha a török közvélemény kedélyeit manapság a 20 éves csúcsot döntő infláció borzolja, a pénzromlásért legfőképpen felelős Recep Tayyip Erdogan török elnök egyes támogatói a napokban mégis megtalálták a módját, hogy az ellenzéken köszörüljék a nyelvüket.

Kisebb vihart kavart egy, a közösségi médiában megjelent fotó, amelyen az látható, hogy egy isztambuli építkezés csúfítja el a metropolisz fölé magasodó Szulejmán-mecsetnél feltáruló panorámát. A készülő, felálványozott épület valóban ront a látképen azzal, hogy méltatlan hátteret ad a mecsethez tartozó létesítmények kupoláinak. Mivel Isztambul egyik ikonikus műemlékéről, egyben második legnagyobb mecsetéről van szó, amely az UNESCO Világörökség részét is képezi, számos töröknél felment a pumpa az ominózus fénykép láttán.

A kormányzó konzervatív-iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyre zsugorodó szavazótáboróból többen az ellenzéki városvezetést tették felelőssé, amiért engedélyezték az építkezést. Egy váratlan fordulat hatására azonban egy részük újraértékelte a helyzetet, sajtóbeszámolók szerint volt, aki le is törölte kritikus posztját, sőt, akadtak olyanok is, akik még védelmükbe is vették a projektet – csütörtökre tisztázódott ugyanis, hogy még az előző, AKP-s vezetésű önkormányzat adott engedélyt annak kivitelezésére 2019 áprilisában. Mitöbb, az is kiderült, hogy egy kollégium épül, és a megrendelő az úgynevezett Tudást Terjesztő Alapítvány (Ilim Yayma Kezi), amelynek az államfő fia, Bilal Erdogan a kuratóriumi elnöke. Az új információk fényében az AKP jónéhány rajongója inkább már – az alapítvány közleményével összhangban – azt bizonygatta, hogy az épület alacsonyabb annál, ami korábban a helyén állt. Más kormánypárti szimpatizánsok azonban kitartottak véleményük mellett, s a projekt leállítását követelték.

Az ellenzéki Ekrem Imamoglu isztambuli polgármester már kezdeményezte a befejezetlen építmény elbontását. A baloldali-szekuláris (kemalista) Köztársasági Néppárt (CHP) politikusa erről a Tele1-nek adott pénteki tévéinterjújában beszélt, amelyben reflektált az önkormányzat munkáját akadályozó kormányzati törekvésekre is. A téma aprópóját az adta, hogy rendőrök foglaltak le az önkormányzati alapítvány által két szupermarketbe kihelyezett adománygyűjtő automatát. Az intézkedést az AKP-s vezetésű Isztambuli Kormányzó Hivatal rendelte el, mondván az akció egy nem engedélyezett kampány része. Az isztambuli polgármester azt mondta, hogy hosszan tudna sorolni hasonló eseteket. Imamoglunak a gáncsoskodás mellett szinte folyamatos lejárató kampánnyal is szembe kell néznie, melynek oka alighanem az, hogy ő számít a csaknem 20 éve hatalmon lévő Erdogan egyik legesélyesebb kihívójának a jövőre esedékes elnökválasztáson.

Forrás: nepszava.hu