Ókori görög istenszobrokra bukkantak

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A töredékeket egy törökországi romvárosnál fedezték fel.

A Kütahyai Dumlupınari Egyetem csapata Aizanoi romvárosában Aphrodité ás Dionüszosz görög istenek szobortöredékeire bukkant – számol be a Heritage Daily. Aizanoi egy görög város volt a mai Törökország területén, Nyugat-Anatóliában.

A településen a bronzkor óta laktak emberek, a hellenisztikus időszakban a város fontos politikai és gazdasági központtá fejlődött. Időszámítás előtt 133-ban Aizanoit bekebelezte a Római Birodalom. Az ókorból a lelőhelyen több emlék is fennmaradt, köztük egy Zeusz-templom és egy színház.

A kutatók egy új projekt keretében Aphrodité és Dionüszosz szoborfejét fedezték fel a városnál. Aphrodité a görög mitológiában a szerelem és a szépség istennője volt, Dionüszosz pedig a bor és a mámor istene. Korábbi feltárásokon megtalálták már Hügieia, az egészség és tisztaság istennőjének szobordarabjait, úgy tűnik, hogy a környéken egykor egy szoborkészítéssel foglalkozó műhely lehetett.

A görög istenek más néven a római korban is tovább éltek a régióban. Úgy tűnik, a többistenhit sokáig fennmaradt a térségben.

Forrás: ng.24.hu