Női kosár Ek: kikapott a Győr, száz felett dobott a Szekszárd

Kép forrása: www.pikrepo.com

Száz pont fölött dobva nyert a Szekszárd az ukrán Prometej ellen (106–80), míg a harmadik negyedet elrontó házigazda Győr kikapott a török Kayseritől (72–86) a női kosárlabda Európa-kupa győri csoporttornájának első fordulójában. A DVTK tizenkilenc ponttal kikapott az izraeli Ramlától (61–80), a Cegléd tizenhéttel az orosz Szpartak Moszkvától (61–78).

A Városi Egyetemi Csarnokba fél öt körül a Clash zenekar Should I stay or should I go (Menjek vagy maradjak) klasszikusára vonult be a házigazda Győr a török Kayseri elleni nyitómeccsre. Amely meglehetősen idegesen indult, az első két hazai dobás a gyűrűt sem találta el, de aztán Dombai Réka és Brianna Kiesel már jól célzott. Jól kosárlabdázott Iványi Dalma együttese, de jelentősebb előnyre nem tudott szert tenni, mert az amerikai Tyasha Harris ponterősségével szívósan kapaszkodtak a saját bajnokságukban gyengélkedő és csak 12. helyen álló törökök. A szoros, de többségében hazai előnnyel csordogáló első félidő utáni fordulást követően a piros mezesek feljavultak, s átvették a vezetést. Sajnos elbizonytalanodott a hazai csapat, de hiába kért rövid időn belül kétszer is időt Iványi, 14 ponttal meglépett az ekkor már jó ritmusba kerülő Kayseri. A harmadik negyedben csődöt mondott a zöld-fehérek támadójátéka, mindössze kilenc pontot szerzett a Győr, és minekutána a törökök amerikai centere, Kalani Brown is ellenállhatatlanul játszott a hazai gyűrű közelében, az utolsó negyed közepére eldőlt a meccs.

Az első játéknap második, késői találkozója minden várakozást felülmúló dobópárbajt hozott. A Szekszárd hatalmas elánnal, a már védjegyévé vált agresszív védekezéssel remekül kezdett a Prometej ellen. Az ukrán együttes kellemetlen, rohanós, igazi center nélküli játékát ugyan nem tudta lelassítani az Atomerőmű, amely Gereben Lívia hárompontosával már a hetedik percben 12 ponttal vezetett. Nyaktörő sebességgel, kitűnő dobószázalékkal férfiakét meghazudtoló támadójátékkal operált a két együttes, egyik ámulatból a másikba estünk, s hihetetlennek tűnt, hogy az esetek túlnyomó részében végeredménynek beillő 60–49-es állással ért véget a félidő. A tűzijáték a fordulás után is folytatódott, de csak a tolnaiak részéről, a muníció és az erő elfogyott az ukránoknál, így a ragyogóan játszó Studer Ágnes vezérletével kiütéssel nyert a Szekszárd.

A keddtől péntekig tartó csoporttornákról az első két helyezett jut az Ek legjobb 16 csapata közé, a nyolcaddöntőket és a negyeddöntőket is buborékokban rendezik meg március 16–18-án.

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-KUPA
1. FORDULÓ
A-CSOPORT (GYŐR)
BELLONA KAYSERI (török)–UNI GYŐR MÉLY-ÚT 86–72 (17–21, 21–19, 23–9, 25–23)
Győr, zárt kapuk mögött. V: Zenis (szlovák), Ortis (francia), Urbanovic (litván)
KAYSERI: HARRIS 28/9, Günay 5/3, Gülcan 9/3, HARRIGAN 10/3, K. BROWN 24. Csere: Miljkovics 8/3, Ural 2, Tongüc, Kalbisagde. Edző: Ayhan Avci
GYŐR: KIESEL 23/3, Dubei 8/6, Dombai 6, Török Á. 8/3, MOMPREMIER 19. Csere: Weninger 4, Lass, Barnai 2, Varga Zs. 2. Edző: Iványi Dalma
Az eredmény alakulása. 4. perc: 6–9. 6. p.: 12–12. 13. p.: 23–28. 16. p.: 32–34. 19. p.: 36–40. 23. p.: 45–41. 25. p.: 52–41. 28. p.: 59–45. 33. p.: 71–53. 36. p.: 77–65

MESTERMÉRLEG
Ayan Avci: – Mindig az első mérkőzés a legnehezebb egy ilyen tornán, az első félidőnk ezt igazolta. A nagyszünet után azonban sikerült jelentősen javítanunk a védekezésünkön. Fiatal játékosaink közül soknak ez volt az első nemzetközi mérkőzése, ez növeli a győzelmünk értékét. Nincs még vége, négy jó csapat szerepel a tornán, bárki megverhet bárkit.
Iványi Dalma: – Rutintalanságunk az elsődleges oka, hogy egy stabil, együtt lévő csapattal nem bírtunk. Sajnos a harmadik negyed egészen másként sikerült, mint ahogy terveztük, mert ekkor az ellenfél vegyes védekezése támadásban türelmetlenné tette a mieinket. Egyidejűleg a védekezésünk is felpuhult, és a két tényező együtt már elég volt ahhoz, hogy a török csapat jelentős előnyhöz jusson. Szeretnénk tanulni a hibákból, az ukránok ellen lesz lehetőségünk a javításra.

Forrás és további eredmények: www.nemzetisport.hu