Nemzetközi toplistás lett a T.E.L.D. lemez

Kép forrása: gramofon.hu

Augusztusban felkerült a világ legjelentősebb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra az Efe Turumtay, Cenk Erdoğan, Tomáš Liška és Dés András által létrehozott közös lemez, amely az alkotók neveiből a T.E.L.D. nevet kapta. Az album a Fonó gondozásában jelent meg 2023 májusában. A World Music Charts Europe 50 zsűritagja minden hónapban pontozásos rendszerben választja ki a legjobb lemezeket, amik a kapott szavazatok alapján kerülnek fel a legjobb 20 albumot jegyző toplistára.

A Bécsben élő török hegedűművész, Efe Turumtay által alapított csapatban a cseh bőgős, Tomáš Liška lírai bőgőhangja és Dés András játékos ritmusai mellé a fretless gitár nemzetközi hírű török virtuóza, Cenk Erdoğan csatlakozik csodálatos dallamaival. A négy zenész első, 2018-as találkozása után egyértelművé vált, hogy a kvartett tagjainak eltérő zenei és kulturális háttere különleges összhangban olvad össze és hoz létre egyedi zenekari hangzást.

Az elmúlt évek nemzetközi turnéinak és egy közelmúltbeli isztambuli lemezfelvételnek köszönhetően a zenekar a legjobb úton jár afelé, hogy a kortárs ethno-jazz színtér egyik meghatározó szereplőjévé váljon. Turumtay, Liška, Dés és Erdoğan szerzeményei egymástól látszólag eltérő világok között elegánsan átívelő utat jelölnek ki, hangsúlyosan emlékeztetve hallgatóikat a jól ismert tényre, hogy a nagyszerű zene nem ismer határokat.

Forrás: gramofon.hu